Pâinea de casă a Anuţei (VIDEO)

Start

Mai sănătoasă şi mai gustoasă ! Asta spun oamenii din Racşa când vine vorba de pâinea făcută în cuptorul de acasă. De câţiva ani, tot mai mulţi săteni uită să mai treacă pe la magazinul satului pentru a cumpăra franzelele feliate gata ambalate în pungile de plastic.De vină pare a fi culmea, nu preţul ci mai degrabă gustul şi frica de E-uri !  În ultima vreme, în cuptoarele din bătăturile satului se coc sute de pâini.Pentru a avea pâine proaspătă tot timpul oamenii au început să se organizeze, iar la mica înţelegere un cuptor gata încins de pe oricare dintre uliţe coace cu rândul pâine pentru toţi vecinii şi rudele apropiate.

  Anuţa Cosmii este cunoscută în sat ca ”Mam`bătrână” şi face pâine în cuptor de când era fată. Conservatoare de felul ei, de mai bine de 50 de ani nu a stat la uşa magazinului să aştepte maşina cu pâinea de la oraş,mai degrabă a pus mâna pe ”covată” a turnat apă cu făină şi sare, iar într-un ceas bun de vreme a scos o ”pită” rumenă şi sănătoasă pentru toată familia.Oşanca din Racşa spune că ajunge o singură ”sgrije” (felie) din pâinea ei să pui pace cu stomacu` pe când pâinea nealcoşă de magazin este pufoasă ca buretele şi nu te satură nici de o mânânci jumătate !

 Cuptorul femeii coace peste 100 de pâini pe săptămână, pâini ce nu aşteaptă să se răcească, până când se trezesc pe mesele vecinilor şi rudelor din sat.Oamenii preferă să mănânce o pâine curată, făcută după reţeta vremurilor vechi, cu pâine,drojdie, apă şi sare. ”Dacă sămăleşti munca şi lemnele, nu-i mai ieftină niciun pic ! Da oamenii n-au acee grije, vin şi mă întreabă de nu am pită gata făcută !” spune brutăreasa. Aşa se face că pe la casele oamenilor se simte din ce în ce mai des mirosul de coajă rumenită, fumul cuptoarelor şi zdrăngănitul tepşelor (tăvilor) pline cu aluat dospit. De voie, oamenii spun că sănătatea e mai bună decât toate şi că bătrânii lor au fost mai voioşi şi mai sănătoşi tocmai din cauza bucatelor,pe care le mâncau făcute de ei, curate, gustoase, fără atâtea ”feştituri” (coloranţi).

Mircea Mureşan