/

Revelionul ciobanilor (VIDEO)

Start

Nu au petrecut şi nu au sărbătorit trecerea în Anul Nou. Pentru ei, Revelionul este o zi la fel ca toate celelalte. Ştiu că e Revelion dor pentru că aud pocniturile petărzilor şi uralele de belşug în localităţile din jur.Trebuie să fie gata în orice moment dacă meseria o cere, pregătiţi să intervină de urgenţă. Plapuma caldă şi mirosul sărbătorilor sunt lucruri ce nu mai contează şi la care nu te mai gândeşti atunci când dormi sub cerul liber. Este vorba de ciobanii care iernează oile la şes şi care indiferent de vremea de afară trăiesc sub cerul liber zi şi noapte. Cumpăna dintre ani i-a prins pe ciobani şi de această dată înfăşuraţi în cojoace pe zăpadă, sub cerul liber.

  Pe Valea Someşului Ilie Ţandără are în grijă laolaltă cu alţi 4 ciobani peste 1000 de oi. În anotimpul rece mioarele trebuie purtate ziua la păşune prin stufărişurile din Lunca Someşului iar noaptea păzite de colţii lupilor La Ileanda, pe Dealul Dăbâcenilor. O clipă de neatenţie poate însemna prăpăd în rândul turmei când lupii atacă prin surprindere, mai ales noaptea. Pentru a reuşi să păzească oile ciobanii sunt obligaţi să doarmă în câmp lângă turmă sub cerul liber pe pământul îngheţat. La temperaturi sub limita îngheţului dormitul pe zăpadă este mai mult decât o aventură pentru un om obişnuit. Pentru ciobani însă, este o meserie  şi reuşesc acest lucru numai cu ajutorul cojoacelor groase în care se înfăşoară ca într-un sac de dormit. La cel mai mic foşnet sau lătrat de câine, un lup poate fi în preajma lor şi atunci fiecare cioban  trebuie să fie în picioare gata de luptă.

Acelaşi ritual l-au parcurs şi în noaptea de Revelion. De cu seară au adunat oile, au aprins focul şi în ceaunul de mămăligă au turnat apa şi făina de porumb. Horinca cea de toate zilele a fost băută tot la fel iar grija pentru oi a fost la fel de mare. Urările au fost făcute în jurul focului iar grija pentru un an mai bun a cuprins toate poveştile  ciobăneşti. Ora în care noul an aduce urări şi bucurie tuturor pământenilor i-a prins înfăşuraţi în cojoace sub cerul îngheţat între oi iar prima dimineaţă a anului 2012 a fost luată de la capăt la fel ca celelalte dimineţi, cu turma pe câmp la ora şapte fix..