/

Cele mai scumpe costume tradiţionale sunt purtate în Ţara Oaşului (VIDEO)

Start

Cămeşe, sumnă, zadie şi chischineu sau batic! Aiesta-i portu’ nostru popular la femei! Mai nou în pânzătură vin prinse pe lângă miile de mărgele şi cristale swarovski, să fie şi mai frumos!” spune la o scurtă prezentare a costumului tradiţional oşenesc, cea mai veche croitoreasă tradiţională din Certeze ştiută prin partea locului drept ”Maria Bumbului”. Dacă s-ar croi şi coase din cele mai scumpe materiale, valoarea lui ar ajunge până la 20.000 de euro!

”Maria Bumbului” este cea mai iscusită croitoreasă populară din Certeze – judeţul Satu Mare. A deprins tainele meseriei la vârsta de 13 ani şi coase portul popular de 60 de ani, neîntrerupt. Când straiele tradiţionale se croiau din pânză simplă un costum putea fi terminat chiar într-o singură zi însă lumea s-a schimbat şi pretenţiile clienţilor la fel. Astăzi nu reuşeşte să  termine croitul şi cusutul unui costum în mai puţin de trei zile. Comenzile cresc pe zi ce trece iar pentru a face faţă cererilor lucrează numai cu programare. Cei care doresc un costum trediţional nou de sărbători trebuie să treacă pe la ”Maria Bumbului” cu cel puţin un an înainte.

Chischineul sau baticul este podoaba cu cel mai mare preţ. Nu sunt de vânzare. Cu cât au o vechime mai mare cu atât mai piperat este şi preţul. În Certeze există baticuri vechi şi de două veacuri. Dacă cineva ar dori să le vândă ar putea lua oricând 10.ooo de euro pe bucată.

Sunt valoroase pentru că sunt vechi, nu pentru materialul din care sunt ţesute. În vremurile vechi erau aduse din Cehoslovacia iar după ce fabrica de acolo s-a închis nu au mai fost altele de cumpărat. Cele care se ţes acuma nu valorează mai mult de un milion, hai două!” –  completează ”Maria Bumbului”.

”Maria Mireselor” este o altă veterană într-ale hainelor tradiţionale. Specialitatea dânsei este cununa tradiţională pentru mirese. La fiecare nuntă miresele îi trec pragul pentru a se împodobi după datină. În ajunuj marilor sărbători vine de fiecare dată la colega ei de breaslă pentru a-i  da o mână de ajutor la probarea hainelor noi.

Portul popular s-a schimbat foarte mult! Nu va pieri niciodata! Este din ce în ce mai frumos! Acuma mai nou toate cămeşile sun pline de cristale swarovski. Coasem mii şi milioane de mărgele cumpărate din străinătate. Toate sunt prinse cu mâna, noroc că ne mai ţin ochelarii!” spune ”Maria Mireselor”.

Celebrele cristale sunt aplicate numai pe costumele tinerilor. Cei mai în vârstă poartă costume împodobite doar cu mărgele. Dacă fetele şi femeile poartă cele mai scumpe şi sofisticate haine, feciorii şi bărbaţii se mulţumesc cu mai puţin. Pălăria cu pană, cămaşa sau uioşul, împodobite şi ele cu mărgele şi cristale, ajung să coste în jur de 1500 de euro.

Portul popular tradiţional din Ţara Oaşului poate fi văzut pe viu, în toată splendoarea lui la marile praznice religioase de peste an şi obligatoriu la toate nunţile.

Mircea MUREŞAN