//

Nuntă tradiţională pe Valea Someşului. Port popular în locul hainelor domneşti (VIDEO-Galerie FOTO)

Start

Au hotărât să renunţe la o garderobă costisitoare iar efectul a fost pe măsură. După aproape un veac, pe uliţele satului localnicii au văzut cu ochii lor ce nu mai credeau vreodată! Portul popular de pe Someş, purtat tocmai de către naşi, în cinstea tinerilor căsătoriţi. Buimaci la prima vedere, oamenii au confundat cele două perechi de naşi, cu muzicanţii din zonă veniţi să cânte la nuntă.

 

În satul sălăjean Podiş din comuna Ileanda, patu tineri  au dat tonul vremurilor demult trecute când vine vorba de nuntă. La ideea soacrei mari şi în asentimentul mirilor au lăsat la o parte costumele şi rochiile de seară, pentru cioareci, catrinţe şi cămăşile înflorate. Deşi alaiul a fost unul festiv, portul popular a cadrat perfect în peisajul nunţii. Se poate spune că a strălucit chiar, în toată splendoarea lui.

Nu doar straiele celor patru a făcut momentul deosebit. Întregul ceremonial a fost tradiţional, ca şi cel din bătrâni. De la casa mirelui, nuntaşii au mers după cele două perechi de naşi prin grădinile oamenilor, cu leasa deschisă la gard şi cărare prin porumb. La casa miresei s-a ajuns tot pe jos, de-a lungul satului, în acompaniament muzical tradiţional acoperit de piuituri.

Înaintea plecării la biserică, o ploaie de vară cu bulbuci  a oprit nunta preţ de un sfert de ceas. Suficient cât să fie punctat încă un element tradiţional. Aceeaşi bătrâni al căror port popular a fost pus la loc de cinste, spuneau că ploaia din ziua nunţii aduce belşug în viaţa tinerilor căsătoriţi iar ”mireasa va fi lăptoasă”!

Mircea MUREŞAN