Premieră în sensul giratoriu – brad împodobit cu vola (VIDEO)

Start

Moment istoric în sensul giratoriu din Lemniu-Sălaj, pe Valea Someşului tocmai în ajun de Niculaş. Este pentru prima oară din veacuri când în centrul satului se împodobeşte un brad public în ajun de sărbători. Deşi bucuria unei astfel de eveniment a fost una pe măsură nu au lipsit problemele. Iuţi la minte, sătenii le-au rezolvat cât ai zice …brad!

 

În acest an centrul satului Lemniu din comuna Letca s-a transformat din temelii.  Pe lângă asfaltul care a luat locul noroiului şi al gropilor autorităţile locale au construit un sens giratoriu suficient de încăpător pentru ornamente florale vara şi bineînţeles un brad de Crăciun pe timp de iarnă. Copacul a fost tăiat din pădure lung de 9 metri şi ancorat în mijlocul rondoului gata pentru împodobit. Pomul imens a fost imposibil de împodobit cu scara pregătită dinainte de către săteni, care s-a dovedit a fi ineficientă. Aşezarea sutelor de ornamente şi decoraţiuni în brad a fost posibilă numai cu ajutorul buldoexcavatorului aflat în dotarea primăriei Letca.

Aproape tot satul s-a mobilizat pentru gătirea primului Pom de Crăciun din mijlocul localităţii. Nu mică le-a fost mirarea când au văzut că scara pregătită nu este suficient de înaltă. În câteva minute munca obştei a cunoscut o întorsătură mai puţin obişnuită. În locul scării a fost adus buldoexcavatorul primăriei proaspăt achiziţionat cu şofer cu tot şi  pus la treabă. Buclucul bradului de 9 metri a fost descâlcit de câţiva bărbaţi care s-au ”căţărat”  până în vârful bradului ridicaţi în vola utilajului cu ornamente cu tot. Dacă bradul va trona falnic în mijlocul satului cu siguranţă că şi cel care a pilotat cupa utilajului din manete nu va uita vreodată acest moment.

Programul de ornare a bradului a fost încheiat de către preotul din sat, cu câteva colinde la care şi-au dat concursul cu mic cu mare,  toţi cei prezenţi.

Mircea MUREŞAN