În perioada 1- 8 septembrie 2013, la Ocna Şugatag, a avut loc ce-a de-a III-a ediţie a Taberei internaţionale de pictură ,,Culori unite în Maramureş”, organizată şi finanţată de colecţionarul de artă Tărţan Radu Ioan. Anul acesta participanţii, artişti plastici consacraţi în ţările lor, au fost 20 (faţă de 10 în 2012) din 10 ţări ale lumii:
Argentina – Monica Figus,
Austria – Grethe Bjerring, Rene Triebl;
Danemarca – Lise Tuxen, Hanne Ida Helstrup Knudsen;
Elveţia – Bruno Landis, Guido Nussbaum;
Polonia – Serge Vasilendiuc, Mariusz Drohomirecki;
România – Tărţan Rodica, Adrian Prykop, Silvia Boar;
Rusia – Laima Goda,
Slovenia – Jože Šubic, Klemen Brun;
Ucraina – Michko Zoltán, Nicolai Vlad, Ihor Lutsenko, Iurii Shelevitski;
Ungaria – Balogh Tibor .
Artiştii au fost cazaţi în Ocna Şugatag la Pensiunile „Lacul Sărat” şi „Băile Vechi” unde au putut lucra în cele 7 zile ale taberei, fie în camere, în curtea Pensiunii „Lacul Sărat”, pe terasa sau acoperişul Pensiunii „Băile Vechi”, fie pe dealurile de prin împrejurimile pensiunilor. Participanţii au avut pe parcursul şederii un program variat de vizite prin Maramureş, alternate cu pictura în plein-air, dar şi timp de odihnă şi divertisment.
Deschiderea oficială a taberei a avut loc pe 2 septembrie 2013 în prezenţa primarului localităţii Ocna Şugatag, Mihai Ivaszuk.
Meritul taberelor de pictură, dincolo de timpul pe care artiştii îl pot dedica exclusiv artei lor, este acela de a facilita schimbul de experienţe artistice, vizitarea unor obiective turistice sau peisagistice care să inspire munca artiştilor şi nu în ultimul rând legarea unor prietenii, uneori pe viaţă.
Tabăra s-a finalizat cu două vernisaje, unul la Ocna Şugatag, pe 8 septembrie 2013 pentru participanţii la tabăra, desfăşurat într-un spaţiu inedit, respectiv în piscina albastră (golită de apă) a Pensiunii „Lacul Sărat” şi altul, pe 10 septembrie 2013, pentru publicul băimărean în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare. Pe adevărate simeze, de data aceasta, expoziţia a putut fi admirată cu alţi ochi.
Dacă ar fi să legăm într-o concluzie impresiile participanţilor la tabără folosind-ne de cuvintele lor am putea spune că tabăra a fost organizată într-un peisaj natural dar uimitor, chiar tulburător uneori şi plin de culoare, şi a fost o sursa de inspiraţie. S-a muncit cu intensitate într-o atmosferă placută. S-a comunicat mult în pofida barierei lingvistice şi s-au legat prietenii. Radu şi Rodica Tărţan au adunat artiştii şi i-au ţinut împreună şi până la urmă tuturor li s-a părut că tabăra a durat prea puţin.
Tărţan Radu Ioan continuă să facă mecenat în domeniul artelor şi precum a promis anul trecut, transformă, odată cu trecerea anilor, tabără internaţională de pictură ,,Culori unite în Maramureş”, într-o tradiţie.
Corina ŞANDOR-MARTIN