Azil privat în locul grajdului la Dăbâceni (VIDEO)

Start

Ocupaţie inedită în Dăbâceni-Sălaj. O familie a renunţat la vaci şi după ce le-a vândut,  în locul  grajdului a construit camere pentru îngrijit bătrânii. În loc să crească animale, protagoniştii îngrijesc acum oameni, iar cei care trec pragul căminului de vârstnici, au parte de un confort deosebit. Proprietarii spun că această idee le-a venit într-o noapte, tocmai când se gândeau la povara bătrâneţii şi la cine le va purta de grijă în viitor.

 

Onorica şi Marian Covaci din Dăbâceni au renunţat definitiv la creşterea vacilor sau mersul la coasă şi la fân. În loc să facă agricultură, acum cei doi îngrijesc bătrâni. Ocupaţia lor este una inedită, mai ales că ”locul de muncă” este tocmai în locul grajdului, unde până nu demult sălăşuiau animalele. După vinderea animalelor, nici şura nu şi-a mai dovedit utilitatea.

Pe scheletul celor două acareturi familia Covaci a pus la punct două camere utilate cu baie şi duş, unde sunt îngrijiţi cei nevoiaşi rămaşi pe drumuri.

”Ne-am gândit că  sunt mulţi bătrâni amărâţi în zonă, care nu au unde să meargă! Din şură şi grajd am construit camere cu tot ce trebuie, apă, căldură, astfel încât să nu le lipsească numic!” a declarat proprietarul minicăminului de bătrâni, Marin Covaci.

Zona este una liniştită, situată la marginea satului, foarte aproape de pădure. Proprietatea întreprinzătorilor este de un hectar, loc suficient pentru toată  lumea.

Programul este de voie, mâncarea este gătită tradiţional, iar curăţenia şi confortul nu lipsesc. Bătrânii primesc tot ce au nevoie, inclusiv asistenţă medicală.

”Tot ne-am gândit cine ne va griji la bătrâneţe şi într-o noapte ne-am hotărât să venim în ajutorul oamenilor bătrâni şi nevoiaşi. Fetele noastre sunt sunt plecate la muncă la oraş şi în străinătate, dar au fost de acord cu proiectul nostru. Acuma că am construit primele două camere fetele sunt hotărâte să se întoarcă acasă iar din acest început să dezvoltăm o afacere de familie. Vrem să mai construim şi alte camere” a continuat Onorica, soţia lui Marin.

Primul bătrân sosit pentru îngrijire la Dăbâceni este o doamnă din Bucureşti, rudă cu cei doi, rămasă pe drumuri la bătrâneţe. La cei aproape 90 de ani, doamna Tomiţă Rada spune că se simte ca acasă, fără griji. Mâncarea proaspătă, aerul curat şi liniştea de la marginea pădurii sunt execte ce+i trebuie pentru anii bătrâneţii.

”Am venit la nepoţi, mă îngrijesc şi se poartă foarte frumos cu mine! Nu-mi lipseşte nimic! Dacă nu mi-ar plăcea nu aş sta aici!”

Îngrijitul bătrânilor va fi ocupaţie de bază de anul viitor pentru soţii Covaci din Dăbâceni, când se vor constitui într-o asociaţie familială. Cele două fiice se pregătesc pentru meseria de asistent medical şi asistent social, tocmai pentru a munci cot la cot cu părinţii la îngrijirea bătrânilor.

Pe lângă viitoarea afacere de familie, cei doi soţi şi-au rezolvat şi problema bătrâneţii. Vor fi îngrijiţi în propriul azil de bătrâni!

 

Mircea Mureşan