Tradiţie în Oarţa de Sus – Pasca de Paşte ori se mănâncă, ori se îngroapă! (VIDEO-Galerie FOTO)

Start

”Cine plăteşte Paştele, ierte-i Dumnezeu păcatele!” este vorba în Oarţa de Sus-Maramureş în fiecare noapte de Înviere. Prescura şi vinul din care este făcuta pasca sunt oferite în fiecare an de către o familie de credincioşi. Cei care se oferă să facă acest gest creştinesc pentru toţi ceilalţi credincioşi din sat va asigura conform tradiţiei şi vinul pentru Sfânta Împărtăşanie pe tot parcursul anului în curs.

Plătitul Paştelui este un lucru pe cât de nobil, pe atât de pretenţios în Oarţa de Sus. Familia care oferă acest dar în cinstea Mântuitorului trebuie să fie foarte atenţă când vine vorba de calitatea pâinii şi vinului dar mai ales de cantitatea în care acestea sunt amestecate în vase. Un vin de calitate inferioară dă gustul acru iar pâinea trebuie să fie de casă, coaptă pe vatra unui cuptor tradiţional pentru că altfel fie se înmoaie prea tare în vin, fie rămâne uscată. O pâine făcută pentru astfel de ocazie se numeşte prescură iar după sfinţire este tăiată în bucăţi mici după care se amestecă în cele din urmă cu vinul. Toată compoziţia este oferită credincioşilor imediat după slujba Învierii. O parte este consumată direct din vase iar altă parte este pregătită în pahare speciale pentru a fi dusă acasă. Toată cantitatea trebuie consumată, nimic nu se aruncă! Dacă din întâmplare nu se poate consuma în totalitate, ce rămâne se îngroapă a doua sau a treia zi de Paşte. Pasca este considerată trupul şi sângele Domnului iar după ce este îngropată se crede că va ieşi la suprafaţă când morţii vor învia la a doua venire a Mântuitorului.

Mircea MUREŞAN