Primul Pom de Crăciun! (VIDEO-Galerie FOTO)

Start

[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/34194219[/vimeo]

În Ţara Codrului din Maramureş, pomul de Crăciun nu este cel de toate zilele, din brad înpodobit cu beteală şi globuri colorate. În credinţa populară prin partea locului bradul  a intrat greu în casele oamenilor abia acum două sau trei decenii, pentru că spun ei, poartă necaz şi aduce singurătatea. Aşa se face, că pentru a avea noroc şi belşug în casă  femeile din zonă construiesc pomi de crăciun din bobi de  fasole, paie şi floricele, împodobiţi cu nuci învelite în staniol şi flori făcute din hârtie colorată

  În localitatea Oarţa de Sus din Maramureş, pe lângă pomul modern de brad, femeile şi fetele ornează şi pomul de Crăciun autentic, provenit din vremurile străvechi. Confecţionarea lui este simplă, şi nu costă nimic, decât timp, dar şi acesta nu  mai mult de un ceas bun. În loc de beteală sunt folosite ghirlande făcute din fasole şi floricele,iar globurile şi instalaţia sunt înlocuite cu hârtie colorată. Bobii şi floricelele laolaltă cu nucile poartă simbolul belşugului iar înşiruirile pe ghirlandă aduc unitate în familie şi spor în gospodăriile oamenilor.

  Cu cât pomul este mai înflorat cu atâta şi casa este mai avută şi mai găzdacă iar femeile care răspund de ornamentarea pomului primordial la fel ca şi a casei în general, îşi pun toată imaginaţia la bătaie pentru a face pomul de Crăciun cât mai colorat şi îmbelşugat. Dacă în anii comunismului acest obicei a fost aproape şters din preocupările sătenilor din Oarţa de Sus, în ultimii ani vechiul obicei a reînviat iar în anii ce vor urma, tinerii spun că vor împodobi fiecare locaş cu pomii din fasole, floricele sau paie.

Mircea Mureşan