/

Maramureşean dispărut pe Titanic (VIDEO)

Start

Vasile ZAHARIE (Văsălica Petrii lui Toader) din Oarţa de Sus este unul dintre morţii celui mai mediatizat dezastru maritim civil din istorie. Plecat în vremea imperiului Austroungar la muncă în occident pentru un trai mai bun, a luat calea exilului american însă nu a mai apucat să ajungă pe tărâmul făgăduinţei. Cel mai mare pachebot din lume avea să-l trimită în fundul Oceanului Atlantic în 14 aprilie 1912. Vestea morţii a ajuns în sat dar mai ales în familie, unde nevasta împreună cu cei trei copii a aflat că a murit înecat. Negura vremurilor a şters încetul cu încetul întâmplarea din memoria colectivă a orţenilor. Doar câţiva bătrâni ai locului îşi mai amintesc despre acest lucru, unul fiind chiar nepotul dispărutului de pe Titanic.

Ioan ZAHARIE în vârstă de 96 de ani îşi aminteşte de moartea unchiului său Vasile ZAHARIE. Deşi s-a născut cu doi ani mai târziu, rudele i-au povestit cum unchiul lui a luat drumul occidentului alături de alţi consăteni pentru a aduce bani acasă.” La aceea vreme munca în străinătate era ceva obişnuit la noi în sat. Cei mai mulţi au făcut bani în pădurile din Franţa şi în minele din America! Şi unchiu o plecat tăt pîntru bani, să cumpere pământ la copii şi nu s-o mai întors altu’…” îşi aminteşte Ion ZAHARIE.

Cei mai mulţi emigranţi din Oarţa de Sus au reuşit să aducă bani acasă dar mulţi au murit bolnavi de cancer sau alte boli, pricinuite de  munca grea din străinătaţuri. Bunicul Rodicăi BEL a apucat să se întoarcă acasă însă nu s-a bucurat multă vreme de agoniseala din America. A murit de rac (cancer) la stomac.

Victoria MOGA a copilărit cu una din fiicele dispărutului de pe Titanic. Povestea o ştie de la soţia acestuia, care-i povestea cum a murit înecat în drum spre America. Nimeni din sat nu avea detaliile catastrofei în acele vremuri însă povestea nu a trecut neobservată. Pe atunci supărarea mare a celor din familie era că nu a putut fi adus acasă şi îngropat creştineşte.

”Tot ce s-a auzit de la alţi consăteni  a fost că s-o suit pă vapor şi nu o mai venit înapoi. Numa pă Titanic o putut fi că altu nu s-o mai scufundat atunci. Dacă ajungea în America cu altceva şi murea acolo să ştia. Şi amu o văd pe babă (n.r. soţia dispărutului) cum povestea cât de greu i-o fost cu trei copii şi cum s-o măritat apoi şi o mai făcut doi! Noroc că mi-o dat Cel de Sus un cap electronic şi le ţâi pă tăite minte!”

Profesorul Traian RUS  din Oarţa de Sus a încercat să-i afle urma în lista de pasageri îmbarcaţi pe Titanic, dar fără folos. Vasile ZAHARIE nu face parte dintre pasagerii care s-au urcat pe vas în Southampton-Anglia, în 10 aprilie 1912 cu destinaţia America. Mărturiile oamenilor din sat pun însă la îndoială comunicatele oficiale referitoare la dezastrul Titanicului şi spun că românul din Oarţa de Sus şi-a găsit întradevăr sfârşitul în catastrofa din Atlantic. Cel mai probabil, fie că şi-a schimbat numele, fie a călătorit clandestin.

Mircea MUREŞAN