/

”Sfinxul de la Bădăcin”, comemorat în satul natal (VIDEO-Galerie FOTO)

Start
[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/86354068[/vimeo]

Duminica, 9 februarie 2014, la Badacin, in satul natal al lui Iuliu Maniu, bat clopotele si cheama in lacasul pe care si l-a dorit, poporul la Sfanta Liturghie si Parastas pentru familia Maniu, devenita traditie. Slujba si Parastasul au fost oficiate de Vicarul Foraneu al Silvaniei, Gheorghe Turcas, preotul paroh Cristian Borz si preotul de la Bobota, Cristian Laslo. Biserica a devenit in scurt timp neincapatoare pentru toti cei care au dorit sa fie astazi aici, sa cinsteasca memoria lui Iuliu Maniu. Printre putinii politicieni l-am zarit pe deputatul Lucian Bode, Septimiu Catalin Turcas, primarul orasului Simleu, primarul comunei Pericei, Bontidai Csaba. Preotul Cristian Borz a evocat figura ilustrului Iuliu Maniu si a incheiat: ,, Fie ca viata lui si moartea lui exemplara sa fie acea farama de speranta, care sa ofere societatii romanesti de astai, drumul de a iesi din aceasta criza morala’’. A fost facuta invitatia de a vizita muzeul de la demisolul bisericii, dedicate ,,Sfinxului de la Badacin’’. Aici sunt expuse costume populare, obiecte, fotografii, acte, care au apartinut lui Maniu. In aceasta locatie, a urmat lansarea cartii lui Marin Pop, cu titlul ,, Viata politica in Romania interbelica (1919-1938). Activitatea Partidului National si National-Taranesc din Ardeal si Banat. A luat cuvantul preotul Cristian Borz, Corina Bejenariu, directoarea Muzeului de Istorie si Arta, Salaj, Marin Pop, autorul volumului ,Daniel Sauca, Centrul de Cultura si Arta, Zalau, Gheorghe Turcas, Vicarul Foraneu al Silvaniei si doctorul Garbea Liviu.
In a doua parte a zilei, manifestarile au continuat la Caminul Cultural, Badacin, culminand cu un program artistic, prezentat de catre grupul ,, Urmasii lui Iuliu Maniu’’, coordonati de prof. Maria Borz, urmat de prezentarea proiectului de reabilitare a Casei Memoriale ,,Iuliu Maniu’’. Au luat cuvantul: Septimiu Catalin Turcas, Garbea Liviu, preotul Cristian Borz.Concluzia este ca se cauta linii de finantare pentru demararea proiectului de reabilitare.
Iuliu Maniu ne-a lasat asa de mult, incat noi nu putem sa intretinem tot ceea ce am primit. Acesta a fost unul dintre cei mai important oameni politici ai Romaniei, dupa Unirea din 1918, prim-ministru si presedinte al Partidului National -Taranesc. S-a nascut la Badacin, in data de 8 ianuarie 1873. Dupa 1947, a fost detinut politic in noul regim communist si a decedat in inchisoarea de la Sighet la 5 februarie 1953.
Ovidiu TEIERU