///

Record muzical – Cea mai mare orchestră din lume cu cel mai tânăr dirijor (VIDEO)

Start

România are şanse să intre în Cartea Recordurilor cu cea mai mare orchestră din lume. 800 de instrumentişti cântă înpreună şi reuşesc acest lucru pentru că se înţeleg într-un singur limbaj, cel al muzicii. Niciodată nu s-a întâmplat ca orchestra să fie completă şi asta pentru că până în prezent nu s-a găsit un spaţiu în care să încapă toţi instrumentiştii cu instrumente cu tot.  În acest an doar jumătate dintre ei au susţinut un concert de colinde sub bagheta unui dirijor demn şi el de Cartea Recordurilor, deoarece are numai 9 ani.

Instrumentiştii au sosit la Biserica Penticostală ”BETEL” din Rebrişoara (jud. Bistriţa-Năsăud) din judeţul de baştină dar şi din judeţele îmvecinate, Cluj şi Maramureş. Doar jumătate din orchestră a putut fi prezentă din cauza  locurilor limitate  de care dispune încăperea, 400 la număr. Toţi urmează cu atenţie maximă indicaţiile dirijorului, care  este mic sau mult mai mic decât majoritatea dintre ei.

Deşi pare greu de crezut, orchestra cu numela ”AMIUNA” a funcţionat impecabil sub bagheta unui copil în vârstă de doar 9 ani. Dănuţa Estera ROŞ este sigură pe ea şi ţine cu succes sub baghetă sute de instrumentişti. A început muzica încă de mică, la vârsta de trei ani prima vioară la care a cântat a fost una din plastic primită cadou de la părinţi pe post de jucărie. De atunci şi-a dorit în fiecare zi să cânte iar astăzi pe lângă o vioară adevărată se poate mândri şi cu o orchestră la fel de adevărată,  mai mare ce-i drept de 100 de ori decât vârsta ei.

Fetiţa dirijor este o mândrie nu numai pentru colegii de orchestră, familie şi cunoscuţi. La Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din oraşul Năsăud unde învaţă abia în clasa a treia, învăţătoarea spune că este un model de spontaneitate , talent şi conştiinciozitate. Cu rezultate foarte bune la învăţătură, orele de muzică sunt o delectare pentru micul dirijor.  De curând a compus prima piesă în silabe muzicale după acordurile viorii iar acum învaţă să pună notele pe partituri.

Fondatorul orchestrei Concertmaestrul Nelu PAGU a fost cel care a descoperit talentul copilului un pic mai mare decât bagheta,  acum un an. După mai multe lecţii de muzică şi repetiţii cu orchestra, Dănuţa a deprins din prima tot ceea ce ţine de măsuri, anacruze şi ritmuri când vine vorba de muzică şi instrumente.

Crina ROŞ, învăţătoarea copilei spune că pe lângă talentul cu care este înzestrată cea mai mare calitate pe care o are Dănuţa este altruismul ieşit din comun.

”Cu astfel de calităţi, micuţa noastră dirijoare are toate şansele să ajungă un muzician de succes ori un profesor de excepţie” a adăugat dascălul din Năsăud.

Mircea MUREŞAN