/

Orchestră de Cartea Recordurilor, făcută pentru slava lui Dumnezeu (VIDEO-Galerie FOTO)

Start

Cea mai mare orchestră din ţară dacă nu şi din lume poate fi întâlnită în Ardeal. Peste 600 de instrumentişti şi solişti vocali deopotrivă au fost adunaţi în faţa partiturilor sub bagheta unui împătimit al muzicii creştine din oraşul Bistriţa. Instrumente cu coardă, de percuţie şi cele ale suflătorilor au cântat cu zecile  în acest an de Crăciun la Rebrişoara  colinde şi cântări în cinstea Mântuitorului, într-un concert  impresionant.

[vimeo]https://vimeo.com/115768714[/vimeo]

”AMIUNA” este numele orchestrei şi Nelu PAGU cel al dirijorului. Născut dintr-o familie creştină de cântăreţi dirijorul a luat calea muzicii din tinereţe iar în prezent a reuşit după un jumătate de veac de muzică performanţa  de a uni sub o singură baghetă muzicieni din toată ţara. În acest demers a fost ajutat de către Asociaţia Creştină de Binefacere al cărei coordonaror este.

[vimeo]https://vimeo.com/115695979[/vimeo]

Originar din Sângeorz-Băi, la vârsta de 17 ani începe studiul la Şcoala de Muzică din Satu Mare,  Secţia Trombon şi percuţie unde intră şi în fanfara şcolii. Înfiinţează primul cor în oraşul natal imediat după absolvire iar tot aici şi prima orchestră, la un interval de 5 ani. De atunci ţelul în viaţă i-a fost cel de a descoperi şi forma tineri în domeniul muzicii de fanfară şi cor.

În fiecare an peste 10 orchestre  şi 2 coruri ”văd lumina zilei” sub îndrumarea muzicianului iar ”ultimii născuţi” sunt orchestrele  şi corurile din Sighetu Marmaţiei şi Vatra Dornei. Activitatea dirijorului Nelu PAGU nu se opreşte aici. Isprava lui s-a întins în toată ţara dar şi în străinătate. Numărul orchestrelor formate a crescut în judeţul Cluj la 4, în Maramureş la 5, iar în Bistriţa-Năsaud numărul lor depăşeşte 50. Judeţul Neamţ este mai bogat cu 5 orchestre, Iaşi cu 2 iar Timişul cu un cor şi o orchestră graţie bistriţeanului.

Cu aceeaşi pasiune a trecut graniţele ţării, pentru acelaşi scop. Nelu PAGU: ” Pentru slava lui Dumnezeu nimic nu este prea mult! Cu aceeaşi dragoste am reuşit cu ajutorul Lui să pun pe picioare mai multe orchestre şi în străinătate-Belgia, Italia, Austria, Spania, Germania, Olanda, Moldova şi Ucraina. Ultima realizare în străinătate a fost orchestra din Irlanda unde cântă 95 de instrumentişti.”

Concertul din acest an a fost unul impresionant deşi în Biserica ”Betel” din Rebrişoara au încăput doar jumătate din membrii orchestrei. Nelu PAGU: ”Este foarte greu să lucrezi cu oamenii mai ales când vine vorba de muzică! Toţi sunt foarte bine pregătiţi, fie că vorbim de viorişti sau suflători, chitare, tamburine, tobe, acordeoane, orgi, mandoline sau tobe. Numărul mare de instrumentişti reuşeşte performanţa de a cânta sincronizat după partituri şi asta este cel mai important. Credinţa în Dumnezeu şi dragostea pentru El a făcut posibil acest lucru. Dimensiunea oechestrei este una demnă de Cartea Recordurilor dar nu am iniţiat demersuri pentru acest lucru. Mult mai important este ca performanţa pe care am reuşit s-o atingem să fie demnă de Împărăţia lui Dumnezeu!”

Dirijorul şi coordonatorul Nelu PAGU mai are un vis ce vrea să-l transforme în realitate. Toate compoziţiile proprii realizate de-a lungul carierei de muzician ( peste 20 la număr ) dar şi altele cu autor necunoscut (peste 150) doreşte să le pună gratis  în paginile unei cărţi şi pe un site,  la dispoziţia tuturor orchestrelor şi dirijorilor din lume care vor să-L laude pe Dumnezeu.

Mircea MUREŞAN

Imagine-Cornel POP,   Foto-Emanuel IACOB, Cornel POP