După ce a muncit ani buni pe plantaţiile de căpşuni din Austria, un cozlean s-a întors acasă şi a demonstrat că şi aici afacerile pot merge strună. Şi-a făcut propria cultură de căpşune într-o zonă în care nimeni nu i-ar fi dat vreo şansă de reuşită, în vârful unui deal secetos. Aerul curat şi solul fertil i-au fost însă aliaţii de nădejde iar acum se mândreşte cu cele mai parfumate şi apetisante căpşune româneşti.
[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/97936146[/vimeo]Radu EMBER s-a întors acasă din Austria acum 15 ani după ce a deprins meşteşugul culturilor de căpşune. Cu lecţia învăţată în vest şi-a pornit propria cultură iar acum are o plantaţie de căpşuni de peste două hectare suprafaţă dar şi o producţie de tone întregi pe un sezon. Ajutat de soţie şi cumnat, bărbatul şi-a creat propriul brand -”Căpşunii de Cozla”. Nu a fost deloc ocolit de necazuri şi probleme, cei mai mari duşmani fiind vremea şi băncile. Pe lângă faptul că nu şi-a pierdut speranţa, aceste piedici l-au ambiţionat şi mai tare. Fructele proaspete şi pline de savoare ajung pe mesele a mii de români. Cu multă muncă şi mult suflet a reuşit să ducă faima locului. Vremurile căpşunăritului pe tarlalele occidentalilor a trecut de multă vreme pentru Radu EMBER, iar fărâma de rai în care munceşte alături de familie este cunoscută de pofticioşi drept ”Mica Spanie”, tocmai pentru imaginea rodului muncii sale. Pentru cumnatul cozleanului, admunistratorul Viorel PAPIŢĂ locul din vârful dealului Cozlei înseamnă ”Mica Românie”!
Mircea MUREŞAN