[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/37070381[/vimeo]
Organizat pentru a VII-a oară, Festivalul Internațional „Pomana Porcului” și-a propus să promoveze tradiţiile gastronomice, culturale şi folclorice specifice bucătăriei de iarnă din țară și din alte state europene.
Șaptesprezece echipe din România și din Ungaria s-au întrecut, la sfârșit de săpămână, în pregătirea tradițională a grăsunilor. Ar fi fost ele mai multe, dacă vremea nu s-ar fi încăpățânat să-i împiedice să ajungă la festival pe bucătarii profesioniști și amatori din Slovacia, Germania şi Croaţia, înscriși în competiție.
Pentru început, fiecare echipă a fost obligată și-și prindă porcul, să-l sacrifice prin metode tradiționale, să-l pârjolească, să-l tranșeze și apoi să-l transforme în cârnați, tobă, caltaboși, sângerete, slănină, jumări și alte preparate pregătite după rețete vechi de sute de ani. Și pentru ca satisfacția degustătorilor să fie deplină, de la pomană nu au lipsit țuica, pălinca servită în unghii de porc, zaibărul și vinul fiert, care – au spus bucătarii – fac bine la digestie.
Juriul, format din specialiști în arta culinară, a urmărit și premiat păstrarea tradiției, varietatea preparatelor, cele mai gustoase produse, cea mai frumoasă masă și inventivitatea participanților în ceea ce privește aspectul. Atât la parada de deschidere a manifestării cultural-gastronomice cât și la festivitatea de premiere, concurenții au îmbrăcat costumele populare.
Festivalul Internațional „Pomana Porcului” de la Balvanyos, singurul din țară de acest gen, organizat de Primăria comunei Turia, marchează sfârșitul traiului „de dulce” de după Crăciun și intrarea în postul Paștelui. Tot el deschide şirul evenimentelor gastronomice ce vor fi organizate în acest an în judeţul Covasna.
D.M.