/

Ultima scroafă comunistă (VIDEO-Galerie FOTO)

Start

La revoluţie a fost în floarea vârstei, iar după aceea a gustat din plin în toţi anii care au urmat libertatea. Acum bătrâneţea i-a luat auzul şi este strigată cu numele de „Babă” pe care-l aude numai dacă este suficient de aproape! I-a lăsat cu gura căscată până şi pe medici. Este povestea celui mai bătrân porc din România care trăieşte în Maramureş.

A fost sărbătorită, şi a avut parte de primul tort din viaţa ei! La cei 25 de ani împliniţi a ajuns celebră din cauza vârstei, iar acum se pregăteşte să intre în Cartea Recordurilor ca cel mai bătrân porc din lume!

Născută în 1986 în localitatea VĂRAI din com. Valea Chioarului scrofiţa este un metiş între rasa Bavna şi Duroc. Încă din primul an a dat semne de ataşare faţă de stăpâni şi a adus pe lume primii purcei. Blândeţea şi caracterele materne ieşite din comun i-a îndemnat pe proprietari să nu o prăpădească. Înainte de revoluţie a fătat de două ori în acelaşi an, iar după aceea a adus pe lume până în ziua de azi peste 500 de purcei după acelaşi obicei.

Deloc pretenţioasă scrofiţa a trăit vremuri mai grele în perioada comunistă când pământul stăpânilor era puţin şi trebuia să pască legată de un ţăruş pentru a nu mânca din holdele CAP-ului de atunci. Imediat după revoluţie gradina de langa casa ce era a statului a revenit stăpânului şi a fost lăsată liberă pe păşune. De atunci meniul s-a diversificat iar preferate au devenit fructele proaspete la discreţie şi porumbul crud. Tot de atunci a cunoscut şi gustul cartofilor.

Pentru familia Pop animalul a fost cel mai important sprijin financiar, pe banii făcuţi din vînzarea purceilor şi-a crescut copiii, ba chiar şi-a cumpărat şi o casă la una dintre fiice. Acum la bătrâneţe, scrofiţa împarte coteţul cu încă trei fiice, şi nu peste multă vreme este pregătită să mai dea proprietarilor al 48-lea rând de urmaşi. Anii şi-au lăsat încet amprenta iar în rând cu fiicele tinere dă primele semne de porc bătrân. Auzul din ce în ce mai slab, lipsa dinţilor şi picioarele umflate de reumatism sunt câteva din neajunsurile bătrâneţii.

Tratată ca un adevărat membru al familiei purceaua se bucură de toată atenţia, iar gazdele ce şi-au petrecut aproape jumătate de viaţă în preajma animalului spun că nu o vor duce la abator nici în ruptul capului şi o vor lăsa sa traiasca în voie până când va muri de bătrâneţe.

Ajunsă cu vârsta la un sfert de veac, „Baba” a muşcat prima dată dintr-un tort făcut special din mămăligă, ornat cu floricele, gogoşari şi boabe de fasole. Peste câteva luni va fi din nou mamă dar şi cel mai bătrân porc din lume cu ’’acte în regulă’’. Cei de la Cartea Recordurilor au început deja procedura de omologare a categoriei de vârstă a scroafei din Chioar.

La mulţi ani, Babo!