/

Cel mai bătrân porc din lume a trăit în Maramureș (VIDEO)

Start

La revoluţie a fost în floarea vârstei, iar după aceea a gustat din plin în toţi anii care au urmat libertatea. Acum bătrâneţea i-a luat auzul şi este strigată cu numele de „Babă” pe care-l aude numai dacă este suficient de aproape! I-a lăsat cu gura căscată până şi pe medici. Este povestea celui mai bătrân porc din România care s-a născut și a trăit  în Maramureş.

Născută în 1986 în localitatea VĂRAI din com. Valea Chioarului scrofiţa este un metiş între rasa Bavna şi Duroc. Încă din primul an a dat semne de ataşare faţă de stăpâni şi a adus pe lume primii purcei. Blândeţea şi caracterele materne ieşite din comun i-a îndemnat pe proprietari să nu o prăpădească. Înainte de revoluţie a fătat de două ori în fircare an, iar după aceea a adus pe lume până în ziua de azi peste 500 de purcei după acelaşi obicei.

Deloc pretenţioasă scrofiţa a trăit vremuri mai grele în perioada comunistă când pământul stăpânilor era puţin şi trebuia să pască legată de un ţăruş pentru a nu mânca din holdele CAP-ului de atunci. Imediat după revoluţie gradina de langa casa ce era a statului a revenit stăpânului şi a fost lăsată liberă pe păşune. De atunci meniul s-a diversificat iar preferate au devenit fructele proaspete la discreţie şi porumbul crud. Tot de atunci a cunoscut şi gustul cartofilor.

Pentru familia Pop animalul a fost cel mai important sprijin financiar, pe banii făcuţi din vînzarea purceilor şi-a crescut copiii, ba chiar şi-a cumpărat şi o casă la una dintre fiice. Acum la bătrâneţe, scrofiţa împarte coteţul cu încă trei fiice, şi nu peste multă vreme este pregătită să mai dea proprietarilor al 48-lea rând de urmaşi. Anii şi-au lăsat încet amprenta iar în rând cu fiicele tinere dă primele semne de porc bătrân. Auzul din ce în ce mai slab, lipsa dinţilor şi picioarele umflate de reumatism sunt câteva din neajunsurile bătrâneţii.

Tratată ca un adevărat membru al familiei purceaua se bucură de toată atenţia, iar gazdele ce şi-au petrecut aproape jumătate de viaţă în preajma animalului spun că nu o vor duce la abator nici în ruptul capului. Dimpotrivă, o vor lăsa sa trăiasca în voie până când va muri de bătrâneţe.

UPDATE: Ca o ironie a sorții, stăpâna Mariana POP nu a mai apucat să-i facă o cruce de marmură când va muri, cum a avut de gând… S-a prăpădit înaintea ei. Baba, cum era alintată, a mai trăit încă doi ani după moartea stăpânei și i-a urmat acesteia drumul la vârsta de 27 de ani.

Mircea MUREȘAN