Zalăul, ocupat de romani pentru a 8-a oară! (VIDEO-Galerie FOTO)

Start
[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/50162743[/vimeo]

Ediţia a 8-a Festivalului Roman Zalău – Porolissum a adus timp de trei zile în municipiul de la poalele Meseşului, culoarea şi parfumul unor vremuri demult apuse. Oraşul a fost ocupat de legiunile romane, daci, gladiatori, nimfe şi alte personaje mitologice. O adevărată călătorie în antichitate, spre deliciul şi încântarea publicului.
În prima zi, zălăuanii prezenţi pe bulevardul Mihai Viteazu au putut asista la parada plină de culoare a participanţilor. Şi edilul Radu Căpâlnaşiu a abandonat costumul de primar şi a îmbrăcat o togă. Având pe cap o cunună de lauri a “aterizat” din birou, direct în senatul roman. Soldaţii romani, luptătorii daci, barbarii, comenzile de luptă şi carul de luptă din fruntea alaiului, au captat atenţia privitorilor. Ziua s-a încheiat cu un concert de muzică folk.

Demonstraţiile de luptă dintre daci şi romani, sau cele dintre gladiatori, au ţinut capul de afiş în cea de-a doua zi de festival.  Trupele Savaria Legio VX Appolinaris din Ungaria, Virtus Antiqua din Cluj Napoca, Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria si Lupii Daciei din Zalau, Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca si  Gruppo Storico Romano din Italia, au reuşit să smulgă aplauze spectatorilor. O nuntă romană a întregit atmosfera.

Evident ca foarte gustată, atât la propriu, cât şi la figurat, a fost expoziţia de preparate romane cu…degustare. Romanii au fost mari amatori de sosuri reci şi au avut o bucătărie foarte variată, cu reţete care sunt folosite până în ziua de azi.  ”Bunicul” tocăniţei, “strănepotul” desertului si alte preparate prezentate de ASPICIUS i-au fermecat pe zălăuani.

Manifestările au continuat duminică, la Castrul Roman de la Porolissum – Moigrad. Cei prezenţi acolo  au avut parte de demonstraţii sportive, de lupte si box, susţinute de sportivii de la Clubul Sportiv Municipal Zalău. Nu a lipsit nici aruncarea bolovanului, “sport” apreciat pe timpul romanilor.

Festivalul desfăşurat în perioada 21-23 septembrie a avut ca scop promovarea turistică a zonei Zalău şi a Castrului roman de la Porolissum – Moigrad.