//

Vaci cu nume celebre în grajdurile moroşenilor

Start

[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/33563564[/vimeo]

Jessy vs. Joiana sau Mirinda vs. Mândraia, de ce nu Pamela vs.Păuna!.Sunt doar câteva dintre numele exotice purtate de vacile din Maramureş.În localitatea Vărai un gospodar a trecut de la denumirea clasică a animalelor din grajd, la cea modernă, în ton cu lumea bună a occidentului.

Responsabile de noul botez nu sunt gazdele, care până nu demult au păstrat tiparul strămoşilor în alegerea numelui după zilele săptămânii sau trăsăturile animalelor, ci copiii lor.Iubitori de animale, micuţii nu se dau îndărăt de la botezul animalelor cu numele actorilor preferaţi din filme sau eroii preferaţi ai desenelor animate.

Ca să le facă pe plac părinţii au început a schimba obiceiul prin sat, iar astăzi pe uliţe poţi auzi cele mai trăsnite nume întâlnite ori în filmele TV ori pe internet.

Încă de mici cele două odrasle ale familiei Pop au botezat pe rând de la căţel la purcel tot ce a venit pe lume în bătătură.Cu trecerea anilor gusturile au evoluat odată cu vremea, iar în portofoliu au apărut şi alte surse de inspiraţie cum ar fi lumea filmului şi cea a vedetelor în general. Cel mai concret exemplu poate fi găsit în grajd.Aici una dintre vaci născută într-o zi de joi nu a mai primit numele de Joiana ci direct cel de Jessy  Mândraia, născută într-o zi de marţi a fost botezată cu numele de Mirinda iar vaca cu cel mai mare uger a primit numele de Pamela. Dacă cei mai tineri încep să se obişnuiască mai ales cu pronunţarea, bătrânii nu sunt prea încântaţi de noile asocieri între animalele din grajd şi numele domneşti nou apărute prin gospodării.Cei mai deranjaţi dintre toţi par a fi păstorii, puşi în situaţia imposibilă de a striga corect pe numele stâlcite animalele la mâncare sau la adăpat..

Mircea Mureşan