//

Unicat în România! Doctor de meserie, donator de…statui! (VIDEO-Galerie FOTO)

Start

”Poţi omule prin timp să treci, şi om nemuritor să pleci!” Este motto-ul unui doctor stomatolog din judeţul Bistriţa-Năsăud, care este convins  după o viaţă de muncă şi agoniseală, că a găsit reţeta nemuririi! Prin pasiunea lui mai mult decât inedită, bistriţeanul crede că va deveni nepieritor însă în acelaşi timp, adresează şi un mesaj direct  oamenilor măcinaţi de trecerea ireversibilă a timpului. Deşi ciudată în cotidianul vremurilor actuale, pasiunea doctorului este un original apel la memorie şi de ce nu, o înlesnire a întoarcerii în timp.

 

Stomatolog o viaţă întreagă, doctorul Traian DASCĂL din Năsăud nu a strâns averi pentru vremurile bătrâneţurilor cum ar fi normal în zilele de astăzi. De mai bine de 26 de ani, toată bruma de bani adunată a fost cheltuită pe statui şi monumente. Arta monumentală a devenit  de apoape un sfert de veac, pasiunea vieţii lui.

Totul a început  în anul 1996, în satul natal Cristeştii Ciceului. În cinstea eroilor neamului, Dascăl a ridicat primul monument. Se pare că tot în acel an, s-a molipsit iremediabil cu microbul artei monumentale. Tot în satul natal a restaurat crucea pristolului bisericii, scoasă din mlaştini şi amplasată într-un loc vizibil.  De atunci, în fiecare an, s-a dedicat culturii şi istoriei, dintr-un singur motiv!

Traian Gh. Dascăl: ”Am vrut să contribui la consolidarea zidului puternic al culturii şi istoriei româneşti, fără pretenţii la diplome sau medalii! Am reuşit prin arta monumentală să evoc trecutul glorios al neamului românesc. Nu am făcut o socoteală financiară şi nici nu vreau să ştiu câţi bani am cheltuit! ”

Satul natal al medicului se poate mândri astăzi, după mai bine de 20 de ani, cu cele mai multe statui şi monumente donate de un singur om, din România! Unusprezece la număr! Pe lângă cele două prezentate anterior, pe marginea drumului sau în instituţiile de cultură, isprava doctorului este una mai mult decât generoasă.

George Coşbuc,  Petru Rareş, Mihai Eminescu, Andrei Mureşanu, Ion Creangă, Torma Karoly, grupul statuar Lupa Capitolina, Monumentul Eroilor Unirii şi Monumentul Fii satului.

Locul ales pentru amplasarea monumentelor şi busturilor a coincis întotdeauna cu amintirile plăcute  din în viaţa profesională. În alte cuvinte, peste tot pe unde a poposit ca şi medic dentist în anii comunismului sau democraţiei, Traian Dascăl a lăsat câte-o amintire, în semn de recunoştinţă!

Cele mai multe, după satul natal, pot fi văzute în oraşul de domiciliu Năsăud, după cum urmează:

-Lupa Capitolina-inscripţiile de pe soclu aparţine istoricului clujean Dumitru Protase, membru al Academiei Române, distins cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler. Soclul a fost ridicat prin grija primarului de atunci, ing. Dumitru Mureşan. Inscripţiile de pe soclu au fost realizate de către maistrul pietrar Gavrilă Vişan din Năsăud. Autorul este sculptorul Vlad Prună din oraşul Sângeorz-Băi.

-Bustul regelui Ferdinand I –  Sculptura a fost realizată de către sculptorul Vlad Prună din oraşul Sângeorz-Băi, soclul a fost realizat prin contribuţia aceluiaşi primar, ing. Dumitru Mureşan iar inscripţia de pe soclu de către acelaşi maistru pietrar Găvrilă Vişan.

-Bustul poetului Mihai Eminescu – amplasat lângă Casa de Cultură Liviu Rebreanu  din oraş. Realizator a fost sculptorul Vlad Prună iar soclul a fost ridicat de fostul primar ing. Dumitru Mureşan. Inscripţiile de pe soclu aparţin profesorului Ioan Radu Nistor din Năsăud.

-Bustul poetului Mihai Eminescu – amplasat în holul Şcolii Mihai Eminescu. Realizator a fost sculptorul Vlad Prună, iar inscripţiile aparţin donatorului Traian Dascăl. Realizarea lor a fost făcută de către Găvrilă Vişan.

-Rebrişoara – Bustul regelui dac Decebal – sculptor Vlad Prună, inscripţiile prof. Ioan Radu Nistor.

-Ilva Mare . Bustul romancierului Liviu Rebreanu – sculptor Vlad Prună, inscripţiile, prof Ioan Radu Nistor. Soclul metalic a fost realizat de maistrul instructor al şcolii. Festivităţile de inaugurare au avut loc în 26 decembrie 2009.

-Poiana Ilvei – Bustul lingvistului şi dialectologului Sever Pop – amplasat în faţa scolii gimnaziale din comună. Sculptor Vlad Prună. Festivităţile de inaugurare au coincis cu data începerii anului şcolar, respectiv 15 septembrie anul 2013. Inscripţiile de pe soclu – prof. Ioan Radu Nistor. Soclul a fost ridicat prin grija primăriei comunei Ilva Mare.

-Coşbuc –  Bustul regelui dac Decebal – sculptor Vlad Prună.

-Zagra – Bustul academicianului Nicolae Drăganu – sculptor Vlad Prună. Festivităţile de dezvelire au avut loc în ziua de 6 decembrie 2005.

-Beclean –  Bustul regelui Ferdinand I – Festivitatea de inaugurare a avut loc de Ziua Naţională a României, în anul 2005. Sculptor Vlad Prună.

Beclean –  Bustul romacierului Liviu Rebreanu – sculptor Vlad Prună.

-Nuşeni – Bustul matematicianului Bolyai Janos – Sculptor Vlad Prună. Inscripţiile, prof. Ioan Radu Nistor. Soclul a fost ridicat prin contribuţia profesorilor Maria Damo şi Szeykey Alexandru din localitate.

-Leşul Ilvei – Lupa Capitolina – sculptor Vlad Prună.

-Maieru – Lupa Capitolina – sculptor Vlad Prună.

Doctorul din Năsăud, nu s-a mulţumit cu amplasarea de statui doar în perimetrul judeţului de baştină. Isprăvile culturale au depăşit cu mult graniţele lui.

-Dej, judeţul Cluj – Lupa Capitolina – sculptor Vlad Prună.

-Gherla, judeţul Cluj – Lupa Capitolina – sculptor Vlad Prună

-Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş – Lupa Capitolina – sculptor Vlad Prună

-Şomcuta Mare, judeţul Maramureş – Bustul regelui dac Decebal – sculptor Vlad Prună

-Vorniceni, judeţul Botoşani – Lupa Capitolina – sculptor Vlad Prună

-Cârlibaba, judeţul Suceava – Bustul domnitorului Ştefan cel Mare – sculptor Vlad Prună. Amplasat în faţa noului lăcaş de educaţie din localitate. Nici până în prezent, autorităţile locale nu au reuşit să organizeze festivităţile de inaugurare.

-Miercurea Ciuc, judeţul Harghita – Bustul romancierului Liviu Rebreanu – amplasat în faţa şcolii gimnaziale cu acelaşi nume, singura şcoală românească din oraş. Sculptor, Vlad Prună. Este ultimul bust dezvelit de către bistriţean. S-a întâmplat în data de 14 iunie 2016.

Chiar dacă gestul doctorului Traian Dascăl este aproape imposibil de înţeles dar mai ales de făcut de către majoritatea dintre noi, mesajul lui este unul cât se poate de simplu  şi  direct: ” Urmaşilor, le transmit să-mi continuie obiceiurile! Să-mi continuie valoarea, să-mi continuie tradiţiile şi să se obişnuiască cu simţul naţional şi simţul patriotic pe care trebuie să-l aibă fiecare cetăţean care locuieşte în România!” 

Putem băga la cap?

Mircea MUREŞAN