Dezvăluiri despre „mafia“ din mineritul neferos – REMIN Baia Mare (VIDEO)

Start

[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/43655104[/vimeo]

Cât aur a dat această companie ţării? Puteţi afla câteva chestiuni concrete şi extrem de importante, unele pur şi simplu stupefiante, despre cum a fost distrus deliberat mineritul neferos din nord-vestul ţării (şi implicit sectorul metalurgic – doar este vorba despre producţia de aur, argint, cupru, plumb, zinc etc.), distrus pas cu pas, de către ceea ce într-adevăr se numeşte “MAFIA” DIN SECTORUL MINIERO-METALURGIC!!!

A fost bine, a fost rău? Chiar era necesar? Puteau fi salvate măcar anumite exploatări miniere? – de exemplu, măcar Cavnic, Baia Sprie, Şuior (poate şi Săsar?), Turţ, plus Flotaţia Centrală. În ce condiţii? Cât aur a dat această companie ţării? Puteţi afla câteva chestiuni concrete şi extrem de importante, unele pur şi simplu stupefiante, despre cum a fost distrus deliberat mineritul neferos din nord-vestul ţării (şi implicit sectorul metalurgic – doar este vorba despre producţia de aur, argint, cupru, plumb, zinc etc.), distrus pas cu pas, de către ceea ce într-adevăr se numeşte “MAFIA” DIN SECTORUL MINIERO-METALURGIC!!! O structură de tip mafiot care a existat şi a funcţionat din plin în ultimii 22 de ani; şi care, frumos „coafată“, există şi astăzi! Ceea ce puteţi auzi în înregistrarea video inserată aici nu este doar o simplă şi banală poveste; îl puteţi auzi pe Nicolae Dicu, specialist recunoscut la nivel naţional, explicând şi discutând cu un alt specialist de profil, Vasile Coman. Ambii au fost directori de exploatări miniere, ambii au condus ceea ce-a fost Compania naţională a metaleloreţioase şi neferoase REMIN Baia Mare (fostă R.A.Pb.Zn., fosta Centrală a Minelor până în 1989), iar Dicu a fost pentru scurtă vreme, după 1990, ministru secretar de stat în Ministerul Industriilor. Sigur că unii ar putea replica (chiar înainte de a vedea/asculta înregistrarea): păi înseamnă că şi ei doi au fost în sistem, ce-au făcut ei atunci? Păi tocmai aici e cheia subiectului, exact despre asta este vorba; Dicu explică pe scurt ce-a putut face, ce-a făcut, ce n-a putut face şi de ce nu, iar despre Coman, care a fost numit director general la REMIN în 1998 (deci pe vremea guvernării CDR), cum a fost urgent înlăturat de-acolo doar după câteva luni (!) exact de către cei care-l numiseră în funcţie! Asta spre deosebire de mai toţi ceilalţi directori generali care s-au perindat, din 1992 până astăzi, în fruntea companiei REMIN şi care, fără excepţie, au acceptat fără să crâcnească absolut toate “directivele” guvernamentale cretinoide şi sforăriile de culise care au dus într-un final la punerea pe butuci a REMIN-ului (în 2007, reţineţi!; dar tot atunci şi cam la fel s-au petrecut lucrurile şi la Minvest Deva), implicit distrugerea uzinelor metalurgice din zonă! Şi, atenţie!, exact în contextul menţionat a fost favorizată apariţia “afacerii” private străine AURUL în zona Baia Mare, apoi redenumită Transgold, astăzi ROMALTYN Mining din Baia Mare! De asemenea, Vasile Coman explică, în linii mari, cum şi în ce condiţii ar putea fi repornită, eventual, subliniez, eventual o anumită parte a mineritului neferos (doar anumite zone). La discuţia înregistrată a mai participat şi profesorul universitar Nicolae Băncilă, moderatorul discuţiei fiind Vasile Tivadar. De subliniat că, nefiind implicat politic, Nicolae Dicu îl susţine pe Coman în demersurile sale inclusiv pe linie politică.
Peter CZOMPA

P.S.: Această înregistrare a fost pentru prima oară dată publicităţii cu câteva zile în urmă (pe site-ul ziarului pe care-l conduce) de către ziaristul băimărean Nicolae Teremtuş – unul dintre foarte puţinii gazetari maramureşeni care cunosc în detaliu acest subiect extrem de complex şi controversat: industria miniero-metalurgică neferoasă românească.