/

Dovleac gigant lângă horincia din Gostila (VIDEO)

Start

70 înălţime, 170 grosime şi 54 diametru. Sunt dimensiunile în centimetri, ale unui dovleac gigant din Gostila, judeţul Sălaj. În greutate de 60 de kilograme, leguma a crescut neobişnuit de mult în timpul verii, cu toate că a suferit din plin de secetă. Proprietarul nu-şi poate explica fenomenul, mai ales că pe tarlaua din spatele casei, au mai fost plantaţi câteva zeci de dovleci. Una din explicaţii ar fi horincia, aflată la câţiva metri, din cauza căreia a crescut ”ca bolund”, probabil din cauza ţuicii…
Miraţi, oamenii se adună ca la circ şi pun explicaţia, în glumă, pe seama pălincii, asta pentru că la câţiva metri de uriaş funcţionează o pălincie. Plantat cu sapa de către proprietar, ludăul (cum i se mai spune prin zonă) a luat proporţii necontrolate încă din vară. S-a făcut remarcat prima dată în urma cu o lună, când a reuşit să iasă dintre buruieni, iar de atunci a fost monitorizat zilnic de gospodari. Terenul din spatele casei, vecin cu horincia, este unul fertil însă nu toţi dovlecii au luat o astfel de greutate. Nici seceta din timpul verii nu l-a împiedicat să crească, astfel încât oamenii au început să pună fenomenul pe seama horinciei, care ar fi umezit mai tare pământul. Deşi nu este o legumă  crescută cu alcoolul horincii, există posibilitatea ca zeama din borhotul fiert să fi ajuns până la rădăcinile plantei, caz în care ar poatea fi numit şi dovleac ”beţiv”!

Pentru a fi mişcat din loc, a fost nevoie de trei oameni. Prima dată mutarea a fost făcută la proba cântarului, unde acul s-a oprit la 61 de kilograme. A doua mutare, ceva mai lungă, a fost din grădină, în faţa casei unde a fost tăiat şi porţionat pentru pus la foc. Crăpat în două cu securea, o jumătate de dovleac va fi consumat fiert, iar cealaltă prăjit la cuptor. Din prima socoteală, au ieşit lejer 400 de porţii, din care se poate sătura tot satul.

Mircea Mureşan