Bătaia nucilor, primul ”ingredient” în reţeta cozonacilor (VIDEO)

Start

În poveştile lui Creangă găina babei a-nceput să facă ouă numai după o mamă de bătaie. În realitatea din satele de pe Valea Someşului, lucrurile stau exact la fel însă la o altă scară. Aici subiectul este unul la fel de comun însă mult mai mare si fără pene. Are crengi şi face fructe multe numai dacă este snopit în bătaie cu jorda!

[vimeo]https://vimeo.com/186022517[/vimeo]

Localnicii din Sălaj cunosc bine acest ”obicei” al nucului iar recolta din anul viitor este asigurată cu o mamă de bătaie în toamna anului dinainte în care se culeg fructele. Cu cât este bătut mai tare, cu atât va face mai multe nuci, spune Letiţia Hodiş din Podiş, comuna Ileanda. Să iei un nuc la bătaie nu este la îndemâna oricui, mai ales dacă este înalt şi stufos aşa că, numai cei mai curajoşi bărbaţi se  încumetă să o facă,  păşind pe fiecare creangă cu o nuia lungă şi uscată de alun.

Tradiţia spune că un cozonac bun se face cu miez de nucă mult şi pufos iar bărbaţii pofticioşi la asemenea prăjitură au de ales între a-şi pune pofta în cui sau a se lua la harţă cu fiecare crenguţă din copac pentru a-i smulge fructele. Numai aşa vor putea aduce pe pământ recolta cocoţată. În acest sezon, nucii au îndurat bătaie mai multă decât în alţi ani. Din cauza secetei, nucile s-au fixat mai tare pe crengi şi  nu s-au lăsat doborâte cu una cu două. A fost nevoie de multă forţă şi ”convingere” până când fructele au fost adunate în coş. Până în Postul Crăciunului nucile vor sta la uscat iar apoi vor lua drumul cozonacilor, mai des în zilele de sărbătoare.

 

Mircea MUREŞAN