Danţ cu ceteraşi arhuniţi şi chizaş, la lăsatul secului (VIDEO-Galerie FOTO)

Start

[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/32131626[/vimeo]

Cântec joc şi multă voie bună de lăsatu secului în Maramureş. Cu mic cu mare, moroşenii au încins o petrecere cât să le ajungă pentru tot postul care va urma până la Crăciun.

 Pentru că timp de şase săptămâni mâncatul de dulce, jocul şi alte distracţii sunt interzise din punct de vedere creştinesc,bărbaţii au pus la bătaie cea mai tare palincă iar femeile au gătit cele mai bune fripturi şi cele mai bune pancove.Toată distracţia care spune  adio celor lumeşti până după sărbătoarea crăciunului a fost întreţinută de ceteraşi vestiţi, ce au tras pe strune cântece tradiţionale până spre dimineaţă.

În Baia Sprie despărţirea de bucatele de dulce şi de pălinca de 50 de grade a avut loc în căminul cultural.De cu seară peste 100 de localnici îmbrăcaţi în port popular din zona Fisculaşului au început cu voia bună în ritm de folclor autentic.Dacă bărbaţii s-au întrecut în bătutul pe picior şi pălinci de prune, femeile au umplut coşurile cu pancove (gogoşi) proaspete, prăjituri de casă şi fripturi rumenite de porc.

O petrecere în zonă, nu putea fi fără un taraf tradiţional cu ceteraş, contralău şi gordună.Petrecăreţii au jucat şi au petrecut cât pentru şase săptămâni cât ţine postul Crăciunului.În perioada postului mâncarea va fi fără carne,iar rugăciunea şi abstinenţa de la cele  lumeşti conform tradiţiei creştine va duce la întâmpinarea naşterii Mântuitorului cu multă curăţie trupească şi sufletească.