/

Agricultură cu obiecte de muzeu, pe Valea Someşului (VIDEO)

Start

Pe Valea Someşului în judeţul Sălaj agricultura se face cu tractoare vechi de zeci de ani, cumpărate second hand din toate colţurile europei.  Deşi multe dintre ele au vârsta cu mult mai mare decât a proprietarilor, pot fi văzute la tot pasul pe drumurile comunale şi bineînţeles pe câmp. Oamenii spun că preţul de achiziţie dar mai ales costul mic de întreţinere sunt principalele motive pentru care încă le mai folosesc în agricultură şi alte munci din gospodărie. Tractoarele vechi sunt şi vor rămâne la modă încă multă vreme tocmai pentru lipsa banilor din buzunarele fermierilor, când vine vorba de cumpărarea unui tractor nou. Frica de asociere a oamenilor în comasarea terenurilor pentru o agricultură performantă face ca parcelele mici de teren pe care le au în posesie să nu facă obiectul achiziţiei utilajelor noi, de ultimă generaţie.

În comuna Ileanda sunt înscrise la primărie peste 90 de tractoare vechi, cumpărate  după anul 1989 majoritatea din occident. Multe dintre ele au fost achiziţionate pe vremea când valuta principală de schimb era marca germană. Mai bine sau mai slab întreţinute, toate au fost puse la treabă pe câmp sau dealurile din zonă. Aspectul utilajelor este parcă decupat din filmele comice, de departe diferit de cel al tractoarelor din ziua de astăzi.

În localitatea Dolheni proprietarii se mândresc şi astăzi cu achiziţiile în domeniu. Radu Thira şi-a cumpărat un tractor din 1973, cu trei ani mai tânăr decât el. Bine întreţinut, vopsit şi curăţat merge perfect şi astăzi în  toate muncile din gospodărie. La nici un kilometru distanţă , Radu Roman îşi mai admiră încă în mijlocul curţii primul tractor, cumpărat în anii 90 şi construit în anul 1964. Deşi are mici defecţiuni, spune că nu-l va vinde la fier vechi ci mai degrabă va investi în repararea lui.

În localitatea VÂRTEŞCA din comuna ZALHA, poate fi văzut pe viu ”bunicul” tuturor tractoarelor din zonă, construit în Germania  la câţiva ani după război, în 1955. Proprietarul,  Liviu Morar, este  mai tânăr cu 15 ani decât tractorul si spune ca are de gând să iasă împreună cu el la pensie.

Acelaşi lucru se întamplă şi în curtea lui Marian CHIROBAN din Ileanda. Tractorul nemţesc, este printre cele mai vechi din zonă şi se poate mândri încă de vopseaua originală pe caroserie. Cu defecţiuni minore la sistemul de pornire este funcţional şi în ziua de astăzi.
Cum românul este descurcăreţ în aproape toate situaţiile dar şi priceput, reparaţiile şi îmbunăţirile sunt făcute de către ţărani, fiecare cu ce poate şi ce are. Vasile MARCU din localitatea RUS şi-a construit singur cabina cu materiale procurate de la fier vechi.

Piaţa tractoarelor la mâna a doua este la fel de căutată ca şi acum aproape 30 de ani. Preţul mediu al unui tractor second hand este de 3000 E şi poate ajunge până la 5000E.

Mircea MUREŞAN