Sălăjenii adună, numără, aleg şi vopsesc cele mai multe dar şi cele mai tari ouă. În localitatea Rus de pa Valea Someşului, de Paşte se pun la fiert şi vopsit ouă, cu zecile de mii. Obiceiul este unul foarte vechi şi are ca scop concursul inedit din ziua de Paşte unde se vor ciocni şi sparge cam…tot atâtea.
[vimeo]https://vimeo.com/124801231[/vimeo]Fiecare familie din Rus care are un bărbat la casă vopseşte în medie 100 de ouă, pentru a merge cu ele la biserică în ziua de Paşte unde se va lua la întrecere în ciocnitul şi apartul lor. Cum în comună sunt peste 300 de case, număru ouălor adunate şi vopsite depăşeşte lejer cifra de 30.000. Cel care sparge oul competitorului devine stăpânul acestuia. De fapt regula este una simplă: L-ai spart, l-ai luat. Aşa se face că în Rus bărbaţii au căpătat de-a lungul vremurilor îndeletnicirea de a pune mare preţ pe găini dar mai ales pe ouăle lor, care în aceste zile sunt o mare comoară.Din acest motiv se mai numesc şi ciocotari! Procedeul este unul destul de complicat în ajunul sărbătorii. Nu toate ouăle sunt destul de tari la coajă pentru a face faţă obiceiului. Cel cu sunetul mai plin şi mai sticlos la atingerea cu unghia, are şanse mari să rămână întreg, adică nespart. Fiertul durează în jur de o oră la foc mic iar vopselele sunt alese de regulă cele naturale, cu foi de ceapă şi sfeclă roşie. Aici oul nu trebuie să fie frumos, trebuie să fie tare. Adunatul lor durează trei luni, încă din iarnă iar selectia finală se face în sâmbăta de Paşte. Măcelul începe imediat după ce sunt binecuvântate de către preot la slujba din ziua praznicului.
[vimeo]https://vimeo.com/124763466[/vimeo]