//

Inginerul fără facultate şi casa atelier făcută din fier vechi (VIDEO)

Start

Cea mai ciudată locuinţă din Maramureş poate fi văzută în Săcel, aproape de intersecţia ce desparte drumurile spre Bistriţa şi Moisei. La fel, aici putem spune că locuieşte şi unul dintre cei mai ingenioşi moroşeni. Fără studii de specialitate, omul a reuşit să construiască o grămadă de maşinării numai cu piese culese de la fier vechi. Perfect funcţionale, toate sunt acţionate de un singur motor iar privită în ansamblu construcţia seamănă mai degrabă cu o uriaşă cutie de viteze.

Nicolae GRAD este pasionat de mecanică iar pe deasupra, mintea nu-i stă o secundă locului. Tot timpul caută noi şi noi soluţii când vine vorba de scule şi maşinării care să-i facă mai uşoară munca în gospodărie. Povestea inventatorului a început în urmă cu câteva decenii când în spatele clădirii trebuia reparată şi modificată o invenţie tradiţională maramureşeană-roata morii şi vâltoarea. Pârâul care învârtea mecanismul imens i-a trezit rând pe rând pofta de experimente intr-ale morăritului şi nu numai. Axul roţii a fost modificat iar forţa de mişcare a apei a fost distribuită rând pe rând tuturor maşinăriilor ce au fost construite  mai apoi. Două mori cu pietre pentru cereale, abrict, strung, şlaif, pendular cu pânză abrazivă, betonieră sau masă de făcut bolţari cu vibraţie sunt câteva din proiectele puse în operă de Nicolae GRAD. Niciuna dintre acestea nu i-au adus însă atâta faimă cât ultima invenţie pusă în practică pentru a face faţă concurenţei. De altfel ultima dintre invenţii i-a adus până la urmă celebritatea în tot Maramureşul.

Cele două mori pentru porumb, grâu şi ovăz i-au dat mari bătăi de cap ”inginerului” din Săcel. Distanţa mare până la drum şi aşezarea în pantă a gospodăriei puneau în dificultate clienţii care veneau la măcinat cu eforturi fizice considerabile. Oamenii trebuiau să coboare sacii în spate până la moară iar apoi să-i urce înapoi în drumul spre casă. Acest lucru i-a rărit  clienţii care au  ales alte mori din sat unde accesul era mai uşor. Problema a fost rezolvată într-un mod cât se poate de autentic. De la poartă şi până în marginea morii, Nicolae  a  construit un funicular cu două locuri pentru saci tocmai pentru a lua povara de pe umerii celor veniţi la măciniş. Noua invenţie funcţiona tot cu energia luată din axul central al roţii de moară învârtită de apa pârâului. În paralel cu funicularul botezat de localnici TELESAC inventatorul a mai pus în mişcare un compresor legat la un sistem hidraulic. Întreaga operaţiune de măcinare funcţionează automat, de la pusul sacului pe scaunul telesacului la intrare şi până la returnarea lui cu făină înapoi la marginea drumului. Simplă şi deloc pretenţioasă invenţia a dus şi adus mii de saci la moară iar cablul lung de 70 de metri nu a cedat o clipă.

Criza din 2008 a fost cea mai mare provocare pentru Nicolae GRAD din Săcel. Cerealele  din ce în ce mai puţine i-au redus drastic numărul de clienţi chiar dacă invenţia care lua orice povară de pe umerii sătenilor funcţiona din plin. Lucrările de intreţinere şi amenajare a canalului ce aducea apa la moară aveau să fie mai costisitoare iar cerealele tot mai puţine în sacii oamenilor. Cheltuielile mai mari decât profitul au dus la secarea voită a albiei însă nu şi la abandonarea proiectului. De la o gospodărie autonomă energetic unde apa punea în mişcare toate cele necesare,  inventatorul a ales varianta electrică. Un singur motor monofazic  este acum inima care pune în funcţiune toate maşinăriile, inclusiv telesacul. Adaptarea merge la un randament bun şi pare a fi cea mai bună soluţie de compromis în bilanţul energetic al ultimilor patru ani. Nicolae GRAD aşteaptă şi vremuri mai bune, măcar ca cele de odinioară, în care să abandoneze verianta electrică şi să treacă  din nou pe modelul hidro. Nimic din tot ce a creat moroşanul nu este făcut după ureche. Pentru fiecare maşinărie există schiţe bine trasate şi documentate într-un caiet special. Multe din ele nu au apucat a fi puse în operă fie din lipsa meterialelor fie din lipsa timpului dar mai ales din lipsa banilor,  motiv pentru care şi în prezent rămân pe lista de aşteptare.

Mircea MUREŞAN