Ceauşescu a devenit nemuritor, şi pe deasupra, stârneşte şi hohote de râs! Cel puţin aşa reiese din lucrările făcute de maestrul Stan Ioan Pătraş în anii comunismului, în casa memorială din Săpânţa. Vestitul sculptor, creator al Cimitirului Vesel, a sculptat mai multe tablouri la cererea fostului dictator, tablouri ce pot fi văzute şi azi de toţi cei care trec pragul casei maestrului Lucrate în stilul caracteristic al vestitelor cruci din Cimitirul Vesel , lucrarile în care apare cuplul prezidenţial, dar şi Comitetul Executiv al PCR, stârnesc şi astăzi hohote de râs.
Nicolae Ceauşescu a vizitat Săpânţa de patru ori şi a fost încântat la fiecare vizită de creaţiile maestrului Stan Ioan Pătraş. Pe frontispiciul casei sale, sculptorul a expus o lucrare numită ”Istoria României”, unde erau înfăţişaţi toţi eroii neamului, de la Decebal şi până la Gheorghiu Dej, mai puţin Ceauşescu. La prima vizită, cel mai iubit fiu al poporului a cerut să fie prezent si el, între ceilalţi făuritori de neam.
Aşa se face că în 1974, conducătorul mult iubit a primit un tablou din partea maestrului, iar pe frontispiciul casei a fost pus la loc de cinste, deasupra tuturor celorlalţi eroi. Foarte impresionat de onoarea primită, Ceauşescu l-a decorat pe Stan Ioan Pătraş de două ori, iar de atunci maestrul a mai făcut şi alte lucrări similare, ce au fost expuse chiar în camera de sărbători a casei în care locuia.
Astăzi, pe frontispiciul casei memoriale au mai rămas doar două spice, din toată opera dedicată comunismului, dar înăuntru, celelalte lucrări pot fi admirate în toată splendoarea lor. Pe lângă sculpturile vopsite şi mărginite de rame cu motive populare specifice locului, în camera casei memoriale, un perete întreg este dedicat anilor comunismului, cu mărturii scrise şi fotografiate ale vremurilor socialiste. Dictatorul este prezentat in mod comic, în lucrările lui Stan Ioan Pătraş, iar cei care vizitează acest loc au toate şansele să iasă din încăpere cu zambetul pe buze.
Mircea Mureşan