Sprint cu atelaje canine la Băile Tușnad (VIDEO)

Start

[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/35836077[/vimeo]

Pe o vreme însorită, dar geroasă, cu minus 14 grade Celsius în cursul dimineții, sute de spectatori au urmărit starul la care s-au aliniat 22 de echipaje din București, Harghita, Covasna și Arad, la care au fost înhămați aproximativ 100 de câini din rasele Malamut de Alaska, Husky Siberian și Samoyed.

Atelajele trase de 2 câini au avut de parcurs un traseu lung de 4 kilometri, cele de 4 câini au alergat pe distanţa de 8 kilometri, iar cele de 6 câini pe o rută de 12 kilometri. În funcție de lungimea traseelor, acestea au putut fi parcurse între o jumătate de oră și o oră și zece minute. Traseele, cu diferențe mari de nivel, cu urcușuri, coborâșuri, prevăzute cu o mulțime de obstacole, au pus la încercare aptitudinile musherilor și ale câinilor.

În ciuda gradului mare de dificultate, parcursurile au fost deosebit de frumoase, întrucât traversează zone de pădure, ies în luminișuri sau flanchează, pe porțiuni foarte scurte, drumul european 578 pe raza stațiunii Băile Tușnad. Turiștii din toate colțurile țării, veniți în vacanță, au renunțat la schi timp de câteva ore, de dragul competiției. Alții s-au deplasat special pentru cursa de sprint cu atelaje trase de câini polari, pe care unii dintre ei au urmărit-o pentru prima oară, încântați să vadă pe viu ceea ce până acum au urmărit doar în filme. Competiția se va încheia duminică și la finalul acesteia, musherii vor primi diplome, iar prietenii lor îmblăniți vor fi premiați pentru efortul lor cu mulți saci de hrană sub formă de granule.

Concursul de sprint pentru atelaje trase de câini polari de la Băile Tușnad este organizată de asociațiile „Green Zone” și „For Fun”, în parteneriat cu Asociaţia „Sport Club Extreme”, Primăria Băile Tuşnad şi Organizaţia „GeoEcologica ACCENT”. Prin astfel de manifestări, organizatorii doresc să atragă atenţia asupra acestui sport şi să promoveze un stil activ şi sănătos de petrecere a timpului liber, care nu dăunează mediului înconjurător.