De Ziua Unirii, Ştefan cel Mare şi Sfânt a luat locul lui Lenin (VIDEO)

Start

Istorie pe viu pentru românii din dreapta Tisei.Bustul Voievodului Ştefan cel Mare si Sfânt a ajuns în mijlocul comunitatii românesti din Solotvino (Slatina) în Ucraina. După zeci de ani de asteptare, ceea ce nu semăna nici măcar a vis a devenit realitate în prejma sarbatorii nationale a tuturor românilor din acest an.

Alături de poetul național Mihai Eminescu, voievodul Ștefan a ajuns în mijlocul românilor. Dezvelirea busturilor celor doi iubitori de neam și țară, a  reaprins curajul și ideea de unitate în dreapta Tisei. Mai mult ca niciodată românii așteaptă acum unirea cu țara mamă România. Reușita aducerii și dezvelirii busturilor celor două personalități ale neamului românesc, la mai bine de două decenii de la destrămarea comunismului si URSS-ului, este pentru români și un succes diplomatic între cele două tari, Romania si Ucraina.

Pentru toți românii din dreapta Tisei, dar mai ales pentru cei din Slatina, evenimentul este unul fără precedent. Memoria voievodului a fost aproape ștearsă în rândul comunității de-a lungul anilor, mai ales în ultimii 50 de ani. Singurele lucruri știute de majoritatea românilor de rând despre domnitorul Moldovei erau legate de războaiele duse pentru țară. Acum, oamenii spun că odată ajunse în mijlocul lor, atât bustul domnitorului Ștefan, coborâtor din neamul maramureșenilor cât si al poetului tuturor românilor Mihai Eminescu, le vor întări spiritul românesc și nădejdea de a locui alături de ceilalți români într-o singură țară, cum a fost odată.