Vulpea pe gheață (VIDEO)

Start

[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/36069592[/vimeo]

Dacă vulpea se încumetă să traverseze apele înghţate bocnă de ger în noapte de întâi spre două februarie, sălăjenii de pe Valea Someşului ştiu că-i semn de an roditor şi bogat, dar şi de iarnă lungă. Aşa spun bătrânii din Buzaş comuna Rus, care au luat învăţătura de la moţi ţi strămoşi, iar credinţa lor este de nestrămutat. Ce dovadă mai clară există, spun ei, decât pilda anului trecut, când „şireata” s-a plimbat peste dealuri, dar nici prin gând nu i-a trecut să se apropie de apă şi toată lumea ştie că a fost un an păgubos.
Ei, acum situaţia se schimbă, căci „hulpea” a fost zărită de localnici plimbându-se fără pic de teamă pe gheaţă, ba chiar s-a zbenguit voioasă în compania suratelor.

Pentru cei care nu au reuşit să o zărească măcar preţ de câteva secunde, şi-a lăsat urmele în zăpada care acoperă râul înţepenit de ger, dându-le vestea că-i aşteaptă vremuri mai bune după o iarnă plină  de frig şi omăt.
Astăzi, în ’’Ziua cu Lumina’’ cum mai este numită sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, s-au dus la biserică mai cu voie bună, să-şi cureţe cugetul, precum Sfânta Maria la 40 de zile după naşterea Pruncului Iisus, iar preotul le-a confirmat că învăţătura strămoşească de mare preţuire se bucură, chiar şi atunci când este vorba de năravul „roşcatei”.