UNICAT: Tractorul cu bujie de putregai (VIDEO-Galerie FOTO)

Start

[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/34769821[/vimeo]

Vehiculul minune are o istorie de câteva decenii. Pe vremea comunismului, nevoia l-a îndemnat pe badea Ion Filip din Cupşeni să-şi pună mintea la contribuţie şi să inventeze un tractor cum nu-i altul pe pământ. Motorul, unul Diesel, l-a cumpărat de la pompele de irigaţii, după ce a fost scos la casare. Apoi s-a pus pe meşterit şi, chiar dacă la el toate sunt de-a-ndoaselea, căci frâna opreşte motorul şi nu roţile iar volanului îi ţine locul oiştea carului întoarsă invers, tractorul îşi face treaba de mai bine de 30 de ani.

Badea Ion toarnă motorină, ia bujiile de putregai, una câte una, (căci lemne putrede sunt destule), le taie cu toporul şi cuţitul, apoi le aprinde cu bricheta şi se apucă de dat la manivelă. Îl mai ajută din când în când câte un vecin mai tânăr sau feciorul, că-i nevoie de ceva putere, şi motorul începe să funcţioneze.

De invenţia bădiei Ion se folosesc toţi vecinii, ba la arat, ba la strâns recolta şi toţi sunt mândri de el din cale-afară. Până şi primarul se înclină în faţa inventivităţii meşterului care nu are decât patru clase primare, şi acelea făcute noaptea, de vreme ce singur spune că ştie doar alfabetul şi să-şi scrie numele. N-a avut vreme de carte, ca mulţi alţii asemeni lui, în vremea comunismului, când trebuia să trudească din greu ca să aibă ce pune pe masa familiei.

Oricâtă preţuire ar avea pentru el, primăria nu l-a scutit pe inventatorul maramreşean de impozitul anual pe maşinăria unicat, care are chiar şi număr de înmatriculare. Cu timpul, badea Ion şi-a cumpărat şi un tractor modern, dar la „minunea” creată de el nici prin gând nu-i trece să renunţe. Chiar dacă nu este atât de lesne de pus în funcţiune ca „fratele” său mult mai tânăr, are cel puţin un avantaj, este mult mai economic. Maramureşeanul spune că nu există preţ pentru invenţia sa, ba ai mult, ţine morţiş să-i mai aducă îmbunătăţiri şi să-l facă … 4×4!