//

Miniş-cea mai veche colecţie de vinuri din România

Start

Cea mai veche colectie de vinuri din Romania se afla in pivnitele statiunii Minish, localitate care se afla la 25 de km de Arad . 80.000 de sticle de vin alb si rosu sunt pastrate in conditii exceptionale, pentru ca licoarea este mai valoroasa odata cu trecerea anilor. Intreaga colectie este estimata la aproape 2 milioane de euro, iar cea mai veche sticla de vin, datind din 1926, costa 1800 de euro. Vinul vechi de 80 de ani nu este insa de vanzare pentru ca reprezinta piesa de rezistenta a intregii colectii. “Daca vreti sa vedeti cea mai veche colectie de vinuri din Romania atunci veniti la Minis, iar temperatura in pivnita este de 12-13 grade indiferent de temperatura de afara, chiar daca afara sunt +40 de grade „, a declarant pivnicerul Ionel Vulturar.
Sticlele de vin sunt pastrate intr-o pivnita veche de sute de ani. Miile de sticle au supravietuit celor doua razboaie mondiale. Legenda spune ca un pivnicier anonim a ascuns vinul vechi, atunci cind a inceput ocupatia sovietica, ptr ca soldatilor rusi le placea vinul. Exista si o legenda conform careia in timpul celui de al doilea razboi mondial, un pivnicer anonim a ascuns sticlele cu vin in butoaie, iar soldatii rusi bateau in butoaie cu patul pustii, sa vada daca sunt pline cu vin. Vinul de colectie de la Minis a ajuns in paharele a mii de cunoscatori din intreaga lume. Printre cei care au cumparat vin de la Minis sunt Nadia Comaneci, formatia Phoenix sau Ion Illiescu.
In fiecare luna, statiunea Minis vinde vin de colectie de peste 20 de mii de lei. Sticlele foarte vechi sunt pastrate insa in pivnita cu mare grija pentru ca au nu doar o valoare in bani ci si una de suflet.

Florin Maruşca