/

Maria mireselor a îmbrăcat toate miresele din Ţara Oaşului (Galerie FOTO)

Start

Oşenii nu îşi pierd tradiţia, dar o readaptează şi o reinventează. Se spune ca sărbătoarea nunţii in Ţara Oaşului şi porturile tradiţionale de nuntă sunt printre cele mai spectaculoase din întreaga Românie şi de aceea oşenii, oricât de moderni ar fi, nu pot renunţa uşor la o tradiţie atât de strans legată de propria lor identitate. Vestimentaţia, decorul şi muzica se schimbă intr-un luxos spectacol în ton cu mândria lor, cu puterea lor financiară şi cu lumea occidentală în care trăiesc.

Maria mireselor, pe numele adevărat Maria Ciorbă, din Certeze,  îmbracă de peste 40 de ani încoace toate miresele din zonă dar şi din împrejurări. Meşteşugul e pe cale de dispariţie, iar Maria mireselor e ultima şi singura din zonă care-l stapâneşte. Pentru croirea hainelor miresei este nevoie de cel puţin o iarnă întreagă. Migala şi calitatea acestor haine este evidenţiată şi de preţul lor: aproximativ 3000 de euro. De altfel, în zona Oaşului, cea mai ieftină rochie de mireasa porneşte de la 1000 de euro, iar cele mai scumpe depăşesc suma de 10.000 de euro. Podoabele miresei s-au ingreunat odată cu creşterea economică din casele oşenilor, care şi-au dorit costume populare tot mai mândre şi tot mai bogate. Mătasea indiană ar fi uşoară, dar cu intăritura care o ţine infoiată şi băţoasă, cu platoşa din milioane de mărgele brodate în cămaşa, în pintileu şi în zadie, mireasa trece prima probă de foc. Zadia miresii e ultima piesa ce impodobeşte fata ca o păpuşa de colecţie. Zadia sau cununa de mireasă osenească,  se coase manual cu aţă şi ac.este cel al coafurii tradiţionale.

Unul din cele mai importante manufacturi este cel al coafurii tradiţionale. Pe vremuri acest ritual al impletirii parului în cunună dura o noapte şi-o zi. Mireasa n-avea incotro şi trebuia să doarmă cu capul pe masă. Cum fetele de azi nu mai sunt ca pe vremuri, impletitoarea are cununa facută de-acasă, din par adevărat brodat cu mărgele şi pietre fine. La gât poartă aproape 2 kg de mărgele, infăşurate unele peste altele. Chiar dacă poate sunt grele aceste podoabe, tradiţia trebuie respectată. Nu este deloc uşor să fii mireasă în zona Oaşului. Tinerele trebuie să facă fiecare câte două nunţi, una tradiţioală şi una domnească, la fiecare insă trebuie să se imbrace aşa cum cere tradiţia. Cununa face parte din ţinuta tradiţională a miresei. Este foarte grea, cântareşte patru kilograme iar mărgeluţele cusute una câte una, cu cât sunt mai multe şi mai colorate cu atât inseamna că mireasa este una dintre cele mai bogate din sat. Rochia tradţionala a miresei trebuie să fie la fel de preţioasă şi să cântărească în jur de 20 de kilograme. De toate acestea se ocupă Maria mireselor şi, bine pregatită, aceasta reuşeşte să împodobească şi 3, 4 mirese pe zi. Materialele le cumpară de la comercianţii din Europa. Cel mai căutat şi mai scump material este cel care se folosea încă dinaintea primului razboi mondial şi costa foarte mult. Doar un batic poate costa de la 3000 de euro şi poate ajunge până la peste 10.000 de euro, depinde de material. În Ţara Oaşului nu este mireasă care sa nu se îmbrace tradiţional chiar dacă un astfel de costum nu este tocmai confortabil. Pe lângă greutate, portul tradiţional costă şi o mică avere, dar ce mai contează banii când tinerele trebuie să strălucească la nuntă! Nu de alta, dar o dată în viaţă sunt mirese.

Anca Juncar