/

Maramureșeanul Nicolae Lucaciu, fost polițist de frontieră, a protestat în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne (Galerie FOTO)

Start

Hotărât să nu cedeze sub nicio formă în fața autorităților, maramureșeanul Nicolae Lucaciu a ajuns să prostesteze (vezi foto) tocmai în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fostul polițist de frontieră făcând acest lucru marți, 21 octombrie a.c., în jurul orei 9. El susține că, în cauza pentru care se bate în justiție de cel puțin doi ani, este pur și simplu ignorat și/sau batjocorit de anumiți reprezentanți ai unor instituții locale și centrale ale statului.

Evident că, imediat după ce a scos la vedere prima pancartă, a început ceea ce era de așteptat: au apărut polițiștii din sediul ministerului, apoi câțiva băieți cu ochelari de soare, câțiva jurnaliști, plus tot tacâmul cu legitimarea protestatarului – nota bene, au fost legitimați acolo inclusiv jurnaliștii care doar își făceau meseria! -, apoi întrebări peste întrebări, invitații discrete în clădire; de fapt, ex-polițistul chiar avea pregătit un memoriu pentru ministrul Gabriel Oprea. Și Lucaciu a ajuns până la urmă direct în biroul unui consilier al ministrului, memoriul său a fost înregistrat oficial, spunându-i-se că miercuri dimineață documentul va fi în mapa de lucru a ministrului Oprea. De subliniat că omul în cauză și-a scris mesajele publice pe două pancarte, după cum se poate observa în fotografii. Mesajele au fost acestea: ”Ministerul Afacerilor Interne = slugă pentru o procuroare” și ”Ministerul Afacerilor Interne clasifică documentele de interes personal al angajaților prin dispoziții secret de serviciu!”.

Pe de altă parte, demersurile maramureșeanului supărat foc au început de fapt chiar de luni dimineață, când el s-a dus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) unde a depus un alt memoriu virulent. Sigur că vă întrebați care sunt cauzele acestor acțiuni aparte ale lui Lucaciu, ce conțin memoriile în cauză (memorii pe care subsemnatul le deține deja!) și de fapt ce contestă omul, pe cine acuză ș.a.m.d. Ei bine, toată povestea a început în urmă cu vreo doi ani, culmea, de la un ”simplu” proces de divorț al foștilor soți Lucaciu, doamna Mihaela Lucaciu (Buda) fiind procuror la Parchetul Baia Mare. Ei au și un copil minor. Însă, dincolo de procesul menționat – cu sublinierea că acest aspect nu a făcut și nu face defel obiectul investigațiilor și materialelor mele jurnalistice -, Nicolae Lucaciu a întreprins o serie de demersuri pur juridice, a făcut chiar mai multe sesizări penale, a deschis câteva procese și, după cum susține el, peste tot a simțit din plin ce presupune să te lupți cu un procuror ”protejat” aproape peste tot. Puteți afla multe detalii și astfel veți înțelege mult mai ușor cam despre ce este vorba citind articolul meu cu titlul ”Cazul Lucaciu, instituțiile publice din Maramureș, CSM-ul… sau cum reacționează autoritățile atunci când sunt sesizate în cazuri incomode (II)”, articol publicat tot pe acest site de presă în 14 mai 2014. Exact în contextul menționat, sesizările lui către CSM și MAI sunt extrem de dure, cu exemplificări concrete, cu nume de polițiști, procurori, judecători, directori ai unor instituții locale, el depunând la cele două instituții din București mai multe documente oficiale drept dovezi clare ale acuzelor sale. De menționat că inclusiv modul în care Lucaciu a demisionat din Poliția de frontieră are o foarte strânsă legătură cu toată această poveste ciudată, recte cu protestul său în disperare de cauză. Vom reveni cu alte detalii.

Peter-Vasile CZOMPA / FOTO: Florin EȘANU (The Epoch Times)