INTERVIU – Naşa cu 100 de fini! (Galerie FOTO)

Start

”Nașii îi avem pentru o viață, nu pentru o singură zi! Scopul nostru nu a fost să ajungem la un anumit număr de fini, pur și simplu am acceptat aproape toate invitațiile, deoarece am avut și posibilitatea materială și am fost și mai tineri. Este o cheltuială importantă să fii naș indiferent de cununie sau botez, însă, noi tot ce am dat, a fost dat cu inima deschisă și nu am avut nici un fel de pretenți” acestea dar și alte răspunsuri interesante pe care ni le-a oferit în exclusivitate ”nașa Dorina” într-un interviú acordat pentru site-ul nostru.

Transilvania-tv.ro: Doamna Dorina Cojenelu împreună cu soțul dvs Vicențiu, sunt nașii de cununie și botez a peste 100 de perechi. Vă mai amintiți când ați cununat și unde prima pereche de însurăței? Dar ultima dată?
Dorina Emilia Cojenelu: Da! După cum este datina la noi, ca și la Taina Sf. Botez, tinerii sau însurățeii care urmează a se cununa, sunt însoțiți de nași sau de nuni, iar noi am luat ca exemplu, nașii noștri de cununie. Ne-a plăcut să ne înconjurăm de multă lume, iar după cum știm că este bine să cununi și să botezi, am acceptat aproape oricare invitație de a fi nași. Da, îmi amintesc cu mare drag ziua în care am cununat prima pereche de fini, era prin anul 1979 în Brașov. Primii fini au o istorie interesantă, nu-i cunoșteam, erau străini de anturajul nostru, i-a cunoscut soțul meu în restaurantul unde lucra. Stăteau la o masă tare supărați, și, intrând în vorbă cu ei, i-au povestit că vor avea nunta curând și că nu găsesc nași. Soțul meu mai în glumă, mai în serios, le-a zis: nu vă faceți probleme, vă cunun eu, mâine veniți s-o cunoasteți pe nașa (pe mine nr.), și așa s-a și întâmplat. Ne-am cunoscut, a avut loc nunta, prima în Brasov, iar a doua, la Cislău/Buzău locul natal al finului. Au fost și sunt niște fini de toată cinstea. Pe ultimii fini, i-am cununat în 2005 la Brasov, un nepot din partea soțului.
Transilvania-tv.ro: V-ați propus încă de la prima pereche de fini pe care i-ați cununat, să ajungeți la numărul 100? Dacă ați fi solicitați, din nou, să duceți la altar alți tineri care vor să-și unească destinele, ați răspunde afirmativ?
Dorina Emilia Cojenelu: Nu! Scopul nostru nu a fost să ajungem la un anumit număr de fini, pur și simplu am acceptat aproape toate invitațiile, deoarece am avut și posibilitatea materială și am fost și mai tineri. Nu știu dacă aș mai accepta acum să cunun, deoarece suntem în vârstă, iar tineri preferă nași tineri mai apropiați de vârsta lor; am tot nășit, nici nu mai știm exact câți fini avem. Însă, ne-am gândit bine și am început să refuzăm politicos cererile ce vin din afara cercului nostru de prieteni. Ca părinți spirituali, trebuie să ne știm bine viitorii fini.După cum este datina prin zona Brașov și Bran de unde sunt majoritatea finilor, băieții botezați de noi, când se vor căsători, trebuie să ceară permisiunea nașilor de botez pentru a-și alege alți nași ca să-i cunune.
Transilvania-tv.ro: S-a întâmplat ca pe parcursul acestor evenimente fericite de a deveni ”părinți duhovnicești” la care ați fost părtași, ca soțul dvs să se opună? Ați refuzat multe perechi de tineri care v-au solicitat să le fiți alături la altar și în viață?
Dorina Emilia Cojenelu: Nu! Niciodată soțul meu nu s-a opus în nici unul din cazuri, din contră, el era cel care găsea fini, pentru că avea o vorba: “Auzi, când te însori sau te măriți ,eu te cunun!” Cu părere de rău, am și refuzat unele perechi din motive de distanță iar pe alții, pentru felul lor de a fi.
Transilvania-tv.ro: În mod firesc vă întâlniți cu finii dvs, la zile onomastice, zile de naștere, diferite ocazii dar și la sărbători. Având în vedere că trăiți în Spania, și nu vă puteți întâlni cu toți finii, reușiți să vă auziți la telefon cu majoritatea dintre ei? Cât timp vă ia să dialogați cu aceștia?
Dorina Emilia Cojenelu: Da, ne întâlneam cu finii noștri înainte de a pleca din țară, de sărbători, zile de naștere (…). Acuma, adevărul este că nu reușim să ne vedem cu toți finii nici măcar să vorbim cu ei. O parte din ei, țin legătura cu noi fie telefonic, fie pe rețelele de socializare.

Transilvania-tv.ro: Din cele 100 de perechi de fini, ați cununat multe astfel de cupluri peste granițele țării? Și unde?
Dorina Emilia Cojenelu: Noi am cununat și botezat, din toate categoriile sociale, țigani, doctori, peroți, polițiști (…). Avem fini cununați în Republica Moldova, Germania și Spaña.
Transilvania-tv.ro: Ne spuneați că ați botezat mai mulți cetățeni de etnie rromă! A fost o reală plăcere pentru dvs să-i botezați? Țineți și cu aceștia legătura în permanență? Cam câți finuți aveți în total de la cele 100 de perechi de fini?
Dorina Emilia Cojenelu: Din copilărie iubeam țiganii, pentru că tatăl meu era muzicant și avea ca parteneri la cântat, țigani din sat. Țiganii erau mai mult ca frații pentru el, de aceea nu m-am dat înapoi când ni s-a propus să botezăm copil de țigan.
Transilvania-tv.ro: A existat vreun moment în care v-ați gândit să vă întâlniți și să dați o petrecere cu toți finii de cununie și de botez?
Dorina Emilia Cojenelu: Și acum, am în minte să dau o petrecere cu toți finii, poate când ne vom pensiona, dacă ne va da Dumnezeu zile până atunci (…).
Transilvania-tv.ro: Ce botezuri v-au rămas în minte de-a lungul timpului?
Dorina Emilia Cojenelu: De toate botezurile ne amintim cu drag, finuți mai gălăgioși și mai liniștiți. De una dintre finuțele botezate îmi aduc aminte, că era cam mărișoară și nu a încetat din plâns pe toată durata slujbei botezului.
Transilvania-tv.ro: Se spune că naşul, care lasă pe finul lui să se rătăcească trecând la alte credinţe şi mărturisind o credinţă străină lepădând botezul ortodox în care a fost botezat, pierde plata. Va fi judecat ca un părinte netrebnic. Îşi va pierde şi el sufletul ca şi finul, pentru că a garantat cu sufletul lui pentru sufletul finului. Cum vedeți acest canon bisericesc?
Dorina Emilia Cojenelu: La noi nu este cazul, toți finii sunt ortodocși, nici unul nu și-a schimbat credinta (religia). (Eu cred că Dumnezeu nu judecă, chiar dacă schimbi religia, pentru el contează să mergi pe calea lui). Cât despre canon, nu stiu ce să zic (…).
Transilvania-tv.ro: Care sunt îndatoririle acestor părinţi spirituali faţă de fiii lor duhovniceşti? Dar ale finilor faţă de naşi? Contează vârsta, starea materială, profesia? Ce aspect trebuie să primeze?
Dorina Emilia Cojenelu: Referitor la nași, ei trebuie să fie ortodocși, să fie cununați și să aibă o viață morală ireproșabilă pentru a putea fi exemple pentru finii lor. Nașii de cununie sunt martori ai făgăduințelor făcute de cei doi soți unul față de celălalt în cadrul Sfintei Taine. Nașii au obligația de a da sfaturi finilor lor ori de câte ori este nevoie, să-i viziteze, să-i împace când se ivesc neânțelegeri (…). Relația finilor cu nașii nu trebuie să se termine în dimineața nuntii, să-și caute nasii, să-i respecte pentru că fac parte din familia lor după cununie și această relație trebuie cultivată și menținută vie. Nașii îi avem pentru o viață, nu pentru o singură zi! Pentru alegerea nașilor nu cred că trebuie aleși neapărat pentru starea lor materială, ci trebuie aleasă o pereche pentru care tinerii să aibă respect, mai ales pentru valoril pe care aceștia le au.
Transilvania-tv.ro: După cum știm, nașii au de îndeplinit un rol atât în pregătirile care se fac pentru nuntă, cât și la starea civilă și în timpul slujbei religioase, responsabilități care implică de cele mai multe ori, contribuții bănești. Cum ar fi, spre exemplu: achitarea bisericii, voalul și pișcoturile, lumânările, cadoul de după nuntă. Știm că sunteți o familie discretă și nu faceți nimic condiționat; ne puteți dezvălui, vă rugăm, cam cât ați cheltuit cu toți finii de cununie și de botez?
Dorina Emilia Cojenelu: Da, în calitate de nași ai unele obligații cum ar fi: La nuntă, nașii îi vor ajuta pe miri să aleagă restaurantul, vor cumpăra și împodobi lumânările, pișcoturi, miere, vin și vor plăti slujba de la biserică. Nașa este cea care va cumpăra voalul, turta miresei, o basmă și o oglindă. La nuntă, nașii le dăruiesc mirilor: bani și cadouri, la botez se îmbracă copilul din cap în picioare, (nașii plătesc taxa la biserică), cercei, lănțișoare, brățări și cadou – bani, la un an se taie moțul finuților botezați și la fel se îmbracă din cap în picioare. După miri, nașii sunt cele mai importante personaje ale nunții, de aceea trebuie să poarte ținute de gală. În cazul nostru la fiecare nuntă am avut alte ținute, pentru fiecare nuntă mi-am făcut o altă rochie și nașul un alt costum. La o săptămână după nuntă, nașii trebuie să răspundă chemării preotului și să-i aducă pe cei doi proaspeți soți înapoi în fața altarului, împreună cu lumânările de la slujba de cununie după care nașii invită finii și familiile acestora la masă. Este o cheltuială importantă să fii naș indiferent de cununie sau botez, însă, noi tot ce am dat, a fost dat cu inima deschisă și nu am avut nici un fel de pretenți. Sinceră să fiu, nu am făcut un calcul niciodată ca să vedem cât am cheltuit de-a lungul timpului, important este, că noi suntem multumiți sufletește de tot ceea ce am făcut iar finii noștri au apreciat ceea ce am făcut pentru ei. Toată osteneala ne-a fost recompensată cu respectul și dragostea ce ne-o poartă toți finii botezați și cununați. Am fini care tot timpul când vorbim cu ei, ne spun: “Să vă dea Dumnezeu sănătate căci ați avut mâna bună și la cununie și la botez” Au copiii și familia model de urmat (…). Deci cam asta ar fi povestea cu finii, toți sunt bine, cu copii bine educați, bine realizați din toate punctele de vedere. Suntem foarte mândrii de ei și aș dori să le mulțumesc pe această cale, pentru că au avut încredere în noi și ne-au ales ca părinți spirituali și pentru că au împărțit cu noi multe momente importante din viața lor.

Andreea POCOL