Germania – Artificii din plin, la trecerea dintre ani (VIDEO)

Start

La cumpăna dintre ani (Silvester), cerul german capătă toate culorile şi străluceşte. În aproximativ 60 de minute, spectacolul de pe cer a lăsat în urmă miros de fum şi mizerie pe străzile din orașul Essen. Potrivit presei germane, aproximativ 200 de milioane de euro “zboară” în aer cu rachetele şi pocnitorile multicolore cu această ocazie. Ba, spun jurnaliștii de la cotidianul Bild, că există de ceva vreme o acțiune intitulată “Pâine în loc de petarde”, care dorește să-i convingă pe oameni să doneze banii organizațiilor umanitare, decât să-i cheltuie pe artificii.

[vimeo]https://vimeo.com/83176510[/vimeo]

Dacă pentru români Revelionul rămâne o noapte importantă (ca amintire de pe vremea comununiştilor, când i se dădea o mare importanţă pentru a umbri Crăciunul, sărbătoarea Naşterii Domnului dar și Sfântul Vasile celebrat astăzi, pe 1 ianuarie), pentru germani această sărbătoare nu înseamnă mare lucru. Singurele distracţii par să fie petardele, rachetele şi băutura din belşug, cu care marchează începutul anului. În acestă zi rulada și peștele sunt principalele vedete ale mesei (Mittagessen), simbol al sănătății și prosperității. Astfel, românul ţine încă la petrecerea dintre ani, pregătindu-şi de cele mai multe ori îmbrăcămintea „de bal” (subiectul rochiei de Revelion nu s-a stins încă în conversaţiile dintre femei), petrecerea cu mese pline se dă acasă, în familie or cu prietenii, sau la restaurant, pe fundalul sonor al televizorului deschis sau al muzicii. În Germania însă, doar câteva restaurante prezintă oferte pentru Revelion, şi asta, pentru că oamenii cei trecuți de vârsta a doua, precum și familiile cu copii mici, preferă să stea acasă în noaptea cu pricina urmărind astfel, spectacolul în fața marilor ecrane (plasme atârnate pe pereții din sufragerii) or accesând pe internet site-ul EarthCam pentru a urmări simultan festul trecerii în Noul An pe diferite continente.
Nu puţini sunt însă germanii care nu pot sta liniştiţi sub acoperişul propriu. Cum se apropie miezul nopţii, îi vezi ieşind încolonaţi din case, cu sticlele de băutură în mâini şi rachetele la subsiori, transformându-se în pirotehnişti de ocazie, pentru a înflori cerul cu scântei multicolore. După ce aruncă în aer tot ce au de aruncat, aprinzând rachetele cu o conştiinciozitate demnă de o cauză mai bună, familiştii se retrag în case. Tinerii petrec apoi în discoteci sau la prietenii cu care s-au adunat pentru „orgia pirotehnică”. Totuşi, chiar dacă românii sărbătoresc Revelionul cu fast, asta nu-i împiedică să se comporte precum germanii în ceea ce priveşte plăcerea bolnavă de a detona bombe la cumpăna dintre ani. Deosebirea între peisajul german şi cel românesc este aceea că românii fac orgia pirotehnică la costum sau în rochie cu paiete, cu produse mult mai proaste, şi o prelungesc dincolo de limitele legale.
Aproape 100 de euro pentru câteva minute de bubuituri cu lumini
Nu toate pocniturile încep în jur de miezul nopţii. Există sporadic mini-spectacole pirotehnice, încă înainte de a se întuneca. Copiii de câţiva ani, ies şi ei din case ca să vadă împreună cu părinţii luminile colorate. Se spune că, nemţii preferă rachetele clasice, în culori aurii, care se desfac ca un buchet pe cer, explicând această preferinţă prin nostalgia oamenilor care au avut parte şi în copilărie de asemenea rachete.
Mizerie şi miros de fum
În faţa locuinţelor sau în zonele mai ferite, la colţurile străzilor sau în micile pieţe, bombardamentul de Revelion se dă an de an. Grupurile de oameni ard milioane de artificii şi pocnesc tot ce au prin arsenal, timp de o oră, ca într-o întrecere de foc. Nu lipseste din cadru nici sunetul ambulanței (Martin Horn), ajungând cu promptitudine încercând să facă față diferitelor incidente. Dacă ai în faţa locuinţei o asemenea piaţă, ai şi spectacolul asigurat în faţa geamurilor, cu bubuiturile aferente. Astfel, ferestrele rămân închise, pentru ca mirorul dens de fum să nu patrundă în încăperi. În jur de ora 1 (unu) zgomotul se mai potoleşte, însă încă vreo oră se aud „rafale” sporadice. Înainte de ora 3 (trei) ai senzaţia în cartierele liniştite că tot oraşul a adormit. Doar mizeria de pe străzi îţi mai aduce aminte, a doua zi, de spectacolul nocturn de lumini şi bubuituri. De altfel, in urma pirotehniştilor rămân sticle de șampanie în care au fost proiectate rachetele pentru a ținti cât mai sus, resturi de hârtie, beţele de lemn şi resturi de cartuşe. Este o imagine dezolantă pentru prima zi a Noului An, în condiţiile în care mizeria “domnește” pe străzi, până ce „forţele de curăţenie” ies biruitoare din lupta cu resturile distracţiei.
Un An Nou fericit! Fröhe Neues Jahr!

Felicia ALBDEERY