Fratele Ioan, călugărul pilot (VIDEO)

[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/43996450[/vimeo]

Nu de puţine ori, în momentul în care păşim pragul unei mănăstiri, ne întrebăm ce i-a determinat pe călugări sau măicuţe, să aleagă viaţa monahală. Fiecare dintre noi am auzit istorii cu oameni care au suferit decepţii, sau nu s-au adaptat în societate şi în final s-au retras la mănăstire. Ioan Achim, sau fratele Ioan de la mănăstrirea Budeşti (Maramureş) are o poveste absolut fabuloasă.

S-a născut într-un mic sătuc din judeţul Sălaj şi de mic copil avea o fire liniştită, meditativă. Îi plăcea pur şi simplu să se uite pe cer. Într-un asemenea moment de contemplare a zărit un avion, cu care s-a gândit că ar putea ajunge la Dumnezeu, despre care credea că trebuie să se afle undeva deasupra norilor.

Avionul a mai revenit în viaţa lui în şcoala generală când şi-a dat seama că i-ar plăcea să se facă pilot, iar apoi după armată când şi-a luat inima în dinţi şi a dat examen la Şcoala de ofiţeri de aviaţie.

Au urmat 4 ani studiu şi zboruri experimentale, perioadă în care avionul devenise centrul Universului pentru Ioan Achim. A venit însă Revoluţia şi şcoala nu mai garanta un loc de muncă, la fel ca celorlaţi colegi spunându-i-se sec: „Găseşte-ţi de lucru!”

Dezorientat, a încercat să ocupe un post de profesor de engleză suplinitor, dar nu a reuşit. Aviaţia i-a mai făcut o dată cu ochiul şi a fost angajat la Aeroclubul din Satu Mare, unde a şi devenit instructor de zbor. Vremurile tulburi l-au făcut să fie din ce în ce mai puţin convins, că va avea vreodată şansa să se angajeze ca pilot, la o companie aviatică.

Şi-a dat seama că dacă nu zboară, avionul nu mai este centrul Universului, ci doar o bucată de metal.

Treptat, avionul a ieşit din viaţa lui Ioan Achim, fiind înlocuit de Dumnezeu. La început a fost vorba de cititul cărţilor religioase, după care au urmat zile de post şi multe rugăciuni. Până la intrarea în mănăstire nu a mai fost decât un pas, pilotul Ioan Achim devenind fratele Ioan…