Confesiunea unui criminal (VIDEO)

[vimeo width=”800″ height=”600″]https://vimeo.com/35414812[/vimeo]

În vara anului 1990, o dublă crimă zguduia liniștea unui cartier bucureștean. Procurorul șef al Judecătoriei sectorului 3 și soțul ei aveau să cadă victime răzbunării unui fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru „trafic de armament”.

Viețile le-au fost curmate cu 6 gloanțe trase dintr-un pistol furat din sediul Poliției Capitalei. La scurt timp de la comiterea oribilului asasinat, ucigașul a fost prins și condamnat la detenție pe viață. Numele său este Gavrilă Hrib, un „puișor de evreu” – așa cum se autointitulează – care a crescut pe străzile Bucureștiului.

După aproape două decenii, acesta decide să-și facă publică viața, recunoscând că asta nu-i scuză comportamentul, dar afirmă că respingerea lui a declanșat „revolta” împotriva întregii societăți. Mama lui este distrusă, a ajuns în pragul nebuniei și de mai bine de 18 ani nimeni nu l-a vizitat. A decis să-și afle alinarea în artă, semn că până și în sufletul unui criminal există un dram de „frumusețe”. Pictează, sculptează și coase goblenuri pe care le vinde. Așa a ajuns să adune aproximativ 100.000 de euro într-un cont. La recomandarea unei „profesoare de la penticostali”. Din ei a donat 38.000 de euro unei fetițe de 6 ani care suferă de boala oaselor de sticlă. Spune că astfel vrea să-și plătească o parte din vina care îi macină conștiința, să demonstreze că mai are o fărâmă de omenie și că, oricum, banii nu i-ar servi prea mult în lumea lui, redusă la zidurile închisorii. Regretă că a curmat două vieți și că a distrus ceea ce el nu a fost capabil să creeze vreodată.

Un film de:

Dan Grigore Duțu

Cristian Deacu