//

Casele cu acoperiş de paie din Maramureş încă mai adăpostesc oameni (VIDEO-Galerie FOTO)

Start

Se întâmplă într-unul dintre cele mai frumoase sate ale Maramureşului, Preluca Nouă! Aici, vechimea şi rusticul nu sunt asimilate cu sărăcia şi demodarea, ba mai mult, localnicii au început să pună preţ pe valorile de odinioară. În locul demolării, două familii au reparat casele vechi de aproape două secole moştenite de la stră-străbunici şi spun că vor locui în continuare între pereţii de lemn lipiţi cu lut. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul câtorva maramureşeni hotărâţi să redea o parte din farmecul autentic al satului primordial, convinşi de potenţialul imens al satelor de deal.

[vimeo]https://vimeo.com/122092069[/vimeo]

Mircea Mihnea este reprezentant al Asociaţiei ”Casa Maramureşană” înfiinţată în urmă cu trei ani. Scopul asociaţiei este de a restaura case vechi moroşeneşti sortite pieirii, în formă autentică fără niciun iz de kitsch. Împreună cu alţi patru cofondatori ai asociaţiei şi zeci de simpatizanţi Mircea începe primul proiect de reabilitare şi restaurare a unei case vechi din 1866, casă în care au trăit cinci generaţii. ”Scopul a fost de la început să readucem în peisaj strălucirea caselor vechi acoperite cu paie, dar mai ales să încurajăm oamenii să locuiască în continuare în ele! Nimic nu se compară cu aerul şi căldura unei case construită din lemn şi acoperită cu paie!”

Aurelia Bodea s-a născut sub acoperişul de paie al casei părinteşti  şi trăieşte în continuare aici, în  Preluca Nouă. Are şi o casă nouă clădită din bolţari dar preferă să locuiască în casa veche. Grinzile din lemn poartă data construcţiei încrestată în anul 1866. Acoperişul din paie a rezistat impecabil în timp, până acum doi ani, când a fost schimbat cu altul nou nouţ, tot din paie. Nemişcate în timp sunt şi acareturile iar gospodăria în ansamblu seamănă mai degrabă cu decorul unei poveşti pusă în scenă de-a lungul vremurilor.

Provocarea asociaţiei a fost acceptată şi de Aurica Miclea, proprietara unei case vechi al cărei acoperiş a început să se deterioreze. Cu banii adunaţi din sponsorizări, Mircea Mihnea a angajat  ultimii meşteri din judeţ pricepuţi  în acoperirea caselor cu paie. Au refăcut din temelii acoperişul casei în doar două zile. Proprietara spune că nu ar schimba pentru nimic în lume căsuţa tradiţională cu una modernă şi că peste câţiva ani o va lăsa moştenire celor doi băieţi pe care-i are.

Fraţii Ioan şi Aurel Gherghel sunt printre ultimii meşteri pricepuţi în construirea unui acoperiş tradiţional cu paie. Mai nou meseria începe să le fie furată de către urmaşi, cum ar fi  ginerele lui Ion dar şi fiul lui Aurel,  însă cei doi nu sunt supăraţi pentru că afacerea va rămâne tot în familia lor. Meşterii sunt de-ai locului şi se pot mândri cu cele mai rezistente acoperişuri. Practic nu au cum da garanţie pentru că lucrul făcut de ei ţine cât două vieţi de om, mai ales dacă paiele sunt de grâu şi nu sunt zdrobite foarte tare.

Pe lângă cele două case acoperite cu paie şi  readuse la viaţă în Preluca Nouă, Asociaţia ”Casa Maramureşană” a mai refăcut  trei case tradiţionale ”Peste Deal” în Maramureşul Istoric. Aici conform trdiţiei acoperişul a fost făcut din draniţe de brad.

Mircea MUREŞAN