Cârtiţă, rapsodul cu şapte neveste (VIDEO)

Start

[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/42827015[/vimeo]

Viaţă de roman, povestită şi trăită de un maramureşean. În aparenţă om născut şi trudit cu munca ţarinei, cu viaţa aspră a satului de la poale de munte. Dincolo de acestă aparenţă însă, un licăr străveziu al ochilor pare să dezvăluie o poveste cu totul neobişnuită.

Gherasim Cârtiţă din Ungureni poate povesti despre viaţa sa ore în şir. Are tiparul ţăranului noncorfomist. Zbuciumul şi neastâmpărul se pot citi în privirea şi pe faţa omului încă de la poarta casei. Copilăria i-a schimbat destinul încă de la vârsta fragedă de şapte ani. A început chiar de jos cu examenul vieţii. Până la 14 ani a fost slugă la ciobanii din Munţii Ţibleşului, unde s-a întâlnit şi cu ursul dar întâlnirea ce i-a marcat firul vieţii a fost cea cu prietenul de-o viaţă, fluierul. Sunetul instumentului din lemn găurit a fost înţeles de la ciobani, cu mintea copilului pus la treburile stânei.

De la 14 ani încep aventurile. Fluierul nu a fost suficient iar universul cântecelor şi al sunetelor întinde noi provocări .Tânărul fuge de acasă pentru a întâlni un profesor de muzică, după ce părinţii refuză să-i cumpere  o vioară. De neoprit, cu o ambiţie tipică lăpuşeană, cârtiţă primeşte o vioară şi în scurt timp are propriul taraf. De atunci, printre toate greutăţile vieţii, s-a dedicat muzicii şi cântecului cu noduri, cules din suferinţele şi necazurile oamenilor.

Rapsod cunoscut în zonă, a impus respect şi faimă  prin cântecele lui în toate satele vecine. Încep problemele. Însurătoarea  nu i-a fost bună. Într-o jumătate de veac Gherasim Cârtiţă este părăsit de şapte neveste.

Printre toate necazurile a construit şi o casă, cu chirpici făcut şi călcat de propriile picioare. Viaţă de artist, ce mai…Condiţia poate de neînţeles a geniului popular într-o societate aşezată, cu rânduiala şi principiile ei tradiţionale.

La peste şaptezeci de ani, Gherasim Cârtiţă a rămas tot singur. Cei şase copii din căsătoriile avute sunt la casele lor.Vremea rămasă o petrece în singurătate lângă fluier, ceteră şi taragotul făcut de propriile mâini.

Ioan Teglaş