//

Butoaie româneşi pentru vinurile franţuzeşti (VIDEO – Galerie FOTO)

Start

O familie din Sebiş a reusit sa reinvie meseria de dogar facand chiar o afacere de succes care aduce mult profit. La inceput familia Avram construia ciubare si roti de caruta pe care le vindea in piete si in targurile din Campeni si Arad, afacerea mergand greu din cauza comenzilor si a vanzarilor slabe . Familia lucreaza cu lemnul de cinci generatii. Dupa ce s-a mutat in orasul Sebis din judetul Arad s-au apucat de ce au stiut mai bine si anume de dogarit.

[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/83958045[/vimeo] Si-a infiintat un atelier de tamplarie unde si-a achizitionat utilaje dupa care a inceput sa practice aceasta meserie in familie. Vazand ca afacerea merge bine , aceasta famile a inceput sa dezvolte afecerea angajand sapte muncitori deoarece comenzile au inceput sa creasca. Ei fac butoaie din stejar pentru vin , tuica si whiski, de la 50 l la 500 l. Intreaga productie merge la export : Franta, Spania, Italia, Germania, Austria, Israel, Australia si Argentina. Pretul butoaielor variaza in functie de dimensiunea si capacitatea lor, de la 70 de euro pana la 500 de euro. Datorita calitatii butoaielor, aceasta familie lucreaza in colaborare cu o firma franceza din Bordeaux, de cativa ani, la care livreaza peste 200 butoaie a cate 200 l in fiecare luna.
Productia anuala este de 2200 de butoaie/an, majoritatea mergand spre export. Butoaiele sunt foarte cautate de straini deoarece stejarul romanesc din care sunt facute, da o aroma si un gust deosebit de placut vinului. Lemnul de stejar din care sunt facute butoaiele se taie iarna dupa care se prelucreaza doagele care sunt puse la uscare naturala timp de 2 ani trecandu-se apoi prin mai multe etape, la fabricarea butoaielor. Producatorii de vinuri din strainatate foloses butoaiele pentru vin 1-3 ani deoarece spun ei, atata timp cat vinul isi trage gustul si aroma din doage, butoaiele urmand a fi returnate la firma la un pret mult mai mic decat cel de vanzare, iar apoi acestea sunt reconditionate in atelier fiind vandute mai apoi pe piata iinterna si in marile podgorii viticole din tara. Pe piata externa , cele mai cautate butoaie sunt cele de 200 de litri deoarce sunt usor manevrabile. Pe langa butoaie, ei mai produc si obiecte decorative din lemn de stejar cum ar fi : baruri (butoi –bar sau ghivece de flori,).