/

Bucatele tradiționale românești ”exportate” în Spania!

Start

Cozonac, pască, drob de miel, sarmale, ouă roșii, sunt câteva dintre bucatele tradiționale românești care se vor regăsi și pe mesele concitadinilor de sărbătorile pascale, în Spania. Dacă în urmă cu muți ani, zeci de mii de români au luat calea străinătății pentru un trai mai bun, de tradițiile strămoșești și arta culinară nici unul n-a uitat. Este și cazul unei familii de români transilvăneni din Sălaj stabiliță în Spania, dar sărbătorile religioase sunt cele care-i ”apleacă” și îi aduce cu gândul mai aproape de casă, spun ei.

Chiar dacă în ziua de azi în multe zone din România, tradițiile au pierit la proriu, inclusiv la sate, de vremurile de odinioară în care și produsele alimentare erau un lux, dar parcă într-un fel era mai bine, mulți români plecați peste hotare își amintesc cu drag. O româncă stabilită în Spania de mai bine de 10 ani a povestit pentru transilvania-tv.ro cum se pregătește de Paște în stil românesc dar și cât de plăcut i-a impresionat pe spanioli.

Bucătăreasă de profesie
Dorina Emilia Cojenelu povestește cu bucurie dar și nostalgie că se pregătește de sfintele sărbători ca de obicei, cu bucate tradiționale românești gătite ca la mama acasă; ”nu lipsește cozonacul, prăjituri de tot felul, salata de boeuf, drobul de miel, sarmalele, friptura de miel, pasca și nu în ultimul rând, vopsim ouă de culori diferite și cele cu coji de ceapă cum vopsea mama când eram copii. ”. Pentru Dorina ”gătitul e la degetul mic”, și chiar dacă pentru masa pascală se pregătește intens din timp, recunoaște că sentimentul pe care l-a avut în România, nu este deloc același: ”ne pregătim cu de toate însă, sentimentul și bucuria sărbătorilor nu este cel de acasă”.
Cum toate magazinele sunt încărcate cu tot felul de produse și bucate ”tradiționale” deja preparate și semipreparate, orice gospodină din lipsă de timp, își poate achiziționa meniul pentru masa de Paște. Dorina Emilia ne-a mărturișit că ea nu cumpără decât băutura iar prăjiturile și toate celelalte bunătăți, le gătește personal. ”prăjiturile și mâncarea le pregătesc eu, doar băutura o cumpărăm”.

A vopsit peste 100 de ouă
Din străbuni se spune că ouăle pentru Paște, se vopsesc în joia mare. Traditia pentru românca Dorina Emilia Cojenelu stabilită în Spania, este sfântă și o respectă cu strictețe. Se laudă și spune că a vopsit ceva mai bine de 100 de ouă, dar că fără vopseaua trimisă de sora ei Iulica revenită în țară, acest lucru n-ar fi fost posibil. În Spania nu se vopsesc ouă și nici vopsea nu există. ” eu lucrez la fabrica unde se clasifică și se împachetează ouă; am vopsit azi fără să exagerez, cred că mai mult de 100 de ouă, și le împart la colegi, prieteni și în familie”.
https://www.facebook.com/images/spacer.gif

Nici de cei rămași acasă în țară nu uită, și spune că dorul de mama, de cunoscuți, este cel care îi dă „târcoale” dar că își ”stâmpără dorul” cu fiul cel mare stabilit și el în Spania. ”aici Paștele îl sărbătorim doar cu familia (dacă ai familie aici).Însă întotdeauna gândul este acasă la cei rămași în țară, la mama, la prieteni și toți ceilalți  membri ai familiei. Eu am avut norocul să am unul din băieții mei aici căsătorit cu o spaniolă așa că invit și familia ei să petreacă cu noi”.

Spaniolii surprinși de tradițiile românești
În Spania Paștele, este o sărbătoare oarecare, nu se simte atmosfera, iar de mâncarea specifică din aceste zile, nici nu poate fi vorba. Aceștia merg mai degrabă la iarba verde, iar femeile se ocupă de podoaba capilară. Dorina a mai declarat pentru transilvania-tv.ro că: ” spaniolii rămân uimiți de felul în care ne pregătim noi, ei nu pregătesc nimic special în casă, ei se bucură că au zile libere și pleacă într-o mică vacanță; ei în ziua de Paște ies la iarba verde. Aici sunt comode femeile, nu muncesc ca și noi, se respectă, merg la coafor săptămânal, la restaurant, iesiri în weekend, cumpără semipreparate, cam totul”. Concitadina, a mai punctat că spaniolii mănâncă mielul de Crăciun „ de exemplu aici miel se mănâncă de Crăciun, zilnic chiar, pentru că nu lipseste din carmangerii, însă nu este specific de Paște; ei sunt mari consumatori de pește, miel, iepure și vita, porc mai puțin”.

Spaniolii participă doar la procesiuni în Săptămâna Patimilor
Cei mai vârstnici de obicei organizează opere de teatru desprinse din Patimile Mântuitorului și participă la procesiuni. ” Cei mai credincioși participă la procesiunile din săptămâna mare, adică joia mare și vinerea mare; în unele localități, organizează opere de teatru reprezentând pasaje din Cina cea de taina….drumul Crucii ..adică la “pasion del cristo”(calvarul lui Iisus până la cruce și Învierea ), actorii care participă sunt oameni din sat, pentru asta se pregătesc de pe un an pe altul, aceasta este procesiunea, maica Maria si Fiul, interesante sunt aceste procesiuni, adevărul este că atmosfera de aici nu se compară cu ceea ce-i la noi ” a mărturisit cu patos Dorina.
https://www.facebook.com/images/spacer.gif

Spre finalul conversației, parcă dorul de casă, o copleșește din nou ”Când se apropie aceste sărbători cum sunt Paștele si Crăciunul, dorul de casă este mai mare pentru că ne gândim ce bine ar fi fost dacă eram acasă lângă cei dragi, aici parcă toate zilele sunt la fel”.

Andreea POCOL