A’SPECTRUM, o expoziție inedită de artă fotografică

Start

“Imaginația necenzurată a tinerilor creatori trebuie să fie încurajată pentru că prin însăși menirea sa, actul de creație trebuie să fie mereu proaspăt”. Cuvintele de mai sus aparțin directorului filialei din Hunedoara a Uniunii Artiștilor Plastici, Radu Roșian, cel care a deschis la finele săptămânii trecute o nouă și inedită expoziție de fotografie la Galeriile de Artă din centrul localității de pe Cerna.
Expoziția foto din cadrul proiectului A’SPECTRUM propune ca demers artistic prezentarea realului descompus și recompus în și din aspecte ce pot fi percepute prin simțuri și ipostaze ce trimit în afara realității, ca un scenariu imagistic cu personaje, obiecte, detalii cotidiene, umbre, lumini, reflexii monocrome ori multicolore, într-un spectru de aspecte. “Proiectul s-a bazat pe conceptul de realitate, despre cum percepem noi realitatea. Întrebarea noastră a fost dacă realitatea personală interferează cu celelalte realități, dând naștere uneia noi”, spune Ana Iancu, ceramist, membru al UAPR și profesor la Liceul de Artă din Deva, coautor al lucrărilor expuse, alături de studentul la fotografie artistică, Daniel Bucșe, de la Universitatea de Arte din Cluj-Napoca.
”A’SPECTRUM – joc de cuvinte între ASPECTE și SPECTRUM, este o expoziîie pusă în scena prin îmbinări și suprapuneri între aspecte ale unei realități a mea personală cu cele ale colegului meu de expoziție”, explică Ana Iancu. “Prin aceste suprapuneri între imaginile noastre am creat noi realități și imagini”. Această nouă realitate e prezentată într-un context neutru dat de obscuritatea întunericului ce vine să anuleze spațiul și timpul prezent, obligând la o raportare personală, la un dialog intim cu imaginea.
Expoziția de la Hunedoara este printre puținele de acest gen, fiind o încercare de rupere a formalismului, a tendinței de “academizare” a artei fotografice. “Actul de creație se manifestă prin căutări și întrebări. Talentului trebuie să i se dea libertatea de exprimare, de manifestae curajoasă, neingradită de limite academice”, consideră Radu Roșian. “Personal încurajez astfel de manifestari, pentru că doar acestea pot duce arta spre direcții noi, neexplorate”.
Lucrările expuse de Ana Iancu și Daniel Bucșe la Galeriile de Artă din Hunedoara transmit mai degrabă un mesaj emoțional, spiritual, decât unul complet rațional, cu care suntem obișnuiți în mod frecvent. La realizarea acestora au fost utilizate forme și mijloace noi, inedite, care infirmă și sparg cu nonșalanță șabloanele din arta fotografică.
Expoziția “A’SPECTRUM” este deschisă în perioada 6 – 25 februarie, și poate fi vizitată în timpul săptămânii, de luni până vineri, între orele 8-13 și 16-19.

Sorin ISTRATE