//

Premieră de Cartea Recordurilor în Coaş! (VIDEO)

Start

Numărul 13 guvernează localitatea Coaş din Maramureş. În anul 2013 au fost 13 naşteri, 13 căsătorii şi tot atâtea decese. Superstiţia că numărul 13 aduce ghinion aici nu mai există iar sătenii spun că numărul blamat de care fuge toată lumea lor le-a adus noroc şi bunăstare.

[vimeo width=”800″ height=”450″]https://vimeo.com/89083497[/vimeo]

Satul Coaş are case  arătoase iar oamenii sunt harnici şi fără superstiţii. Nimic nu ar trăda faptul că locul este pătruns parcă de un mister greu de descifrat. Coincidenţă sau întâmplare, numărul 13 a dat peste cap în aceste locuri prejudecata sau superstiţia de a fi cu ghinion. Alinierea de 13 la cele mai importante evenimente din viaţa unei comunităţi pare a fi unică în Coaş.

În familia Dărăban 2013 a adus multă bucurie! O naştere şi totodată nou membru, pe micuţa Maria. Tot în această familie soţul este fotbalist iar jocul merge bine chiar dacă în teren poartă numărul 13 pe tricou. Norocul şi bucuria sunt la ordinea zilei, consideră soţia, iar anul 2013 a fost unul binecuvântat.

La capitolul căsătorii mirii cu numărul 13 nu se dau în vânt după superstiţii. Au avut o nuntă frumoasă iar acum aşteaptă un copil. Mireasa spune că 2013 a fost anul cel mai minunat din viaţa ei. I-a împlinit visul de a întemeia o familie.

Şi la capitolul înmormântări, paradoxal se poate spune că a fost cu noroc. Jumătate dintre cei mutaţi la poalele bisericuţei din piatră au trăit peste 80 şi 90 de ani, bucurându-se de o viaţă lungă.

Belşugul de cereale şi fructe a fost mai mare ca şi în alţi ani iar numărul considerat păcătos a mai făcut o bucurie în rândurile sătenilor. Un localnic a câştigat la jocurile de noroc.

Statistica a fost făcută de preotul satului şi apoi dezbătută şi explicată de primar. Posibilitatea unei astfel de alinieri pe linie a numărului 13 ar fi fost posibilă din cauza locurilor de muncă create în comună. Tinerii au rămas la vatră fără a mai migra la oraş iar astfel a crescut şi natalitatea. Dacă în trecut sporul era unul negative iar numărul deceselor îl depăşea pe cel al naşterilor, în 2013 situaţia s-a echilibrat inevitabil.
Nimeni nu exclude posibilitatea unei alte alinieri în 2014, cu 14 naşteri, 14 căsătorii şi înmormântări cât mai puţine sau deloc. Coincidenţă sau întâmplare, numărul 13 va rămâne multă vreme în amintirea colectivă a satului.

Mircea MUREŞAN